Copy
MSL uutiskirje 15.8.2016
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Arjen ympäristötekoihin kannustamassa

Kyläyhteisöjen arkiset ympäristöteot? Millaisia ne voisivat olla? Tähän etsitään asukkaiden yhteisvoimin kohteita ja käytäntöjä Pohjois-Suomessa ja pohjoisessa Keski-Suomessa 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt -hankkeissa. Viisi tärkeätä E:tä ovat eettinen, esteettinen, ekologinen, emotionaalinen ja ekonominen suhde ympäristöön – niin omalla kotikylällä kuin maailmanlaajuisesti.

Pohjois-Suomessa hanke on päässyt jo hyvään vauhtiin. Vaalassa Neittävän kylätalolla avajaispäivän ohjelmassa tutustuttiin biokaasuautoon, aurinkosähköön ja käyttöveden lämmitykseen aurinkoenergialla. Esittelyssä olivat myös kuivakäymälät ja kylätalon hakelämmityslaitos. Ensimmäinen aurinkokeräinten nikkarointikurssi on luvassa marraskuussa.

Keski-Suomessa viiteen e:hen pureudutaan kylätuunauksen keinoin. Tuunauksessa on tärkeänä lähtökohtana kierrätys, vanhan ja uuden kekseliäs yhdistäminen. Tuunata voi mitä tahansa rakennusten energiaratkaisuista omiin elämäntapoihin. Käytännön ympäristötekoja suunnitellaan yhdessä kyläyhteisöjen kanssa vaikkapa ruokaan ja sen tuotantoon, ympäristön viihtyisyyteen tai luontomatkailuun liittyvistä aihepiireistä. 5E-kylätuunauksen ensiesittely tapahtuu Tour de Viisari -kiertueella 14.9. alkaen.

Tarinatupa-aineistot nyt Verkko-opistossa

Tutustu itseesi kirjoittamalla tai kokoa isovanhempiesi tai vanhempiesi historia pyytämällä heitä kirjoittamaan omaa elämäntarinaa tai -kaarta! Kirjoitustehtävät antavat helpon tavan lähestyä elämää, muistella ja kirjoittaa siitä. Verkko-opistossamme on erilaisia kirjoittamisen kautta toteutettuja opintoaineistoja, joissa voidaan esimerkiksi muistella omaa elämänhistoriaa tai käydä läpi elämänkaarta ohjatusti kirjoittamalla. Aineistossa käsitellään tarinallisuutta, ihmisen elämään vaikuttavia taustatekijöitä sekä konkreettisia vinkkejä siitä, miten eri muodoissa olevaa historiaa tai muistoja voi tallentaa ja arkistoida.
Tutustu aineistoihin


Ympäristösivistys

Tule tutustumaan Nurkan takana -aineistoon

Nurkantakana.fi -verkkoaineistoon on koottu kymmenen esimerkkiä, kuinka yhdistää kulttuurisia teemoja ympäristö- ja kestävän kehityksen kasvatukseen päiväkodeissa, kouluissa ja vapaa-ajan toiminnassa. Aineisto on maksuton ja vapaasti hyödynnettävissä. Tervetuloa materiaalin esittelytilaisuuksiin aamiaiselle 15.9. tai workshopiin 6.10.
Lue lisää 

Uudet ympäristöluotsikoulutukset alkavat Kainuussa ja Pohjois-Savossa


Ympäristöluotsitoiminta laajenee uusille alueille. Syksyllä käynnistyvät uudet koulutusryhmät Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Kajaanin seudun koulutus toteutetaan yhteistyössä Kaukametsän Opiston kanssa, ja Lapinlahdella yhteistyökumppanina on Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu. Haluatko sinä tutustua ja tutustuttaa toisiakin lähiympäristöösi uudella tavalla? Tule mukaan koulutukseen!

MSL:n YouTube-kanavalla outojen tilojen taidetta


Tervetuloa Maaseudun Sivistysliiton YouTube-kanavalle! Jos et päässyt kesän aikana mukaan erikoislaatuisten tilojen ja ympäristöjen taidetapahtumiin, saat nyt nauttia niistä filmien välähdyksissä. Mitä tapahtui Grey Cube Gallerioissa ja mitä ajatuksia herättää taide eläintarhassa? Miten pitkään tupakantumppi maatuu, ja miten raumalaiset innostuivat mukaan Kalanmaha-teokseen saariston ja rannikkoluonnon puolesta?  Millaisia äänimaisemia kuultiin vedenalaisessa taideteoksessa uimahallissa? Mikä innosti kaupunkilaisia Syötävän Puiston luontokokemuksiin ja talkoisiin? Tule kanaville!

ITE-taide

ITE-näyttely rikkoo kävijäennätyksiä Metsästysmuseossa

Metsästysmuseossa Riihimäellä on koettu yleisöryntäys ITE metsällä ja savannilla -näyttelyyn. ”Tämän veroista ei löydy kalentereistamme”, sanoo amanuenssi Vesa Anttila. Kesäkuukaudet vetivät liki 9.000 kävijää.  Lisäystä edellisvuoteen on 18 prosenttia, ja syyskuussa kävijävirrat ovat jatkuneet. Näyttelyn aiheena on kotoinen ja eksoottinen luonto ja eläimistö itseoppineiden taiteilijoiden tulkitsemana. Näyttely kestää 18.9. saakka.

Moottorisahaveiston suomenmestaruudet ratkottiin Ilomantsissa

Kolmatta kertaa Ilomantsissa järjestetyillä Karhufestivaaleilla kilvoiteltiin moottorisahaveiston suomenmestaruudesta. Mie ja karhu -SM-kisassa voiton vei ylöjärveläinen Juha Käkelä veistoksellaan Luonnonlapsi. Karhunveiston pikakisan suomenmestaruus meni Timo Nevalaiselle Pyhäjärvelle. Katso kisatulokset tästä. Yleisön hurmannut erikoinen festivaali veti kolmisentuhatta seuraajaa. Kuvia löytyy Facebookista albumeista Mie ja karhu -kilpailu ja Karhunveiston pikakisa. Kuvassa Ulla Haglundin tulkinta aiheesta Mie ja karhu.

ITE-kartoitus käynnistynyt vauhdikkaasti Etelä-Savossa

Itseoppineiden taiteentekijöiden kartoitus on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle Etelä-Savossa Leader Piällysmiehen ja Leader Rajupusun toiminta-alueilla. Koordinaattori Minna Tuuva kertoo vinkkejä saadun jo nelisenkymmentä, ja useita ITE-taiteilijoita on jo käyty haastattelemassa. Kartoitusta voi seurata sille avatulla kotisivulla ja Facebook-sivulla.


Maahenki

I.K. Inha toiveiden mailla

I.K. Inha (1865–1930) tunnetaan varhaisen suomalaisen maisemavalokuvauksen uranuurtajana ja yhtenä Suomen taiteen kultakauden suurista nimistä. Maineikas luontotoimittaja Veikko Neuvonen on seurannut I.K. Inhan jälkiä toiveiden mailla, Padasjoella ja Päijänteellä. Kirjan rungon muodostavat Neuvosen ja Vuorenmaan valitsemat 40 Inhan valokuvaa, joista monet eivät ole olleet aiemmin missään esillä. Lisäksi teoksessa on osio, jossa I.K.Inhasta väitöskirjansa tehnyt Kati Lintonen FT avaa kiehtovasti Inhan luontosuhdetta sekä suomalaisen metsäluonnon suurta murrosta 1800-luvun lopulla. Katso tarjous MSL EXPRESSin lukijoille!

Kustantamon kausitarjoukset MSL Expressin lukijoille:

I.K. Inha toiveiden mailla 45€ – 25% + postikulut

maahenki@msl.fi
www.maahenki.fi

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube