Copy
MSL uutiskirje 16.1.2017
Eikö kirje näy oikein? Klikkaa tästä

Ympäristöviisaasti seuraavalle 100-vuotistaipaleelle

Maaseudun Sivistysliitto on itsenäisyytemme juhlavuonna vahvasti mukana hiiliviisaan yhteiskunnan rakentamisessa. Yhdyskuntien energian tuotantoon, kierrätykseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen liittyy haasteita, joihin vastaamiseen tarvitaan eritoten paikallisten yhteisöjen ponnisteluja. Vaikka vähähiilisyyttä ja biotaloutta laajemminkin tavoitellaan usein suurten linjausten kautta, avainasemassa olemme kuitenkin me, tavalliset kansalaiset – yksilöinä ja yhteisöjen jäseninä. Maaseudun Sivistysliitto tarjoaa erilaisten hankkeiden ja tilaisuuksien kautta maaseudun asukkaille mahdollisuuden vaikuttaa itseään, elinympäristöään ja palvelujaan koskevaan suunnitteluun.

Toiminnassa painotetaan erityisesti kansalaisten omaa aktiivisuutta ja osallistumista kehittämistyöhön. Tavoitteena on luoda maaseudulle osallistavia, innovatiivisia ja pohtivia yhteisöjä, jotka lähestyvät biotaloutta, kiertotaloutta ja hiiliviisautta nimenomaan paikallisesta ja kansalaisyhteiskunnan näkökulmasta. Vähähiiliseen yhteiskuntaan liittyvään keskusteluun ja suunnitteluun tuodaan mukaan asukas- ja kyläyhteisöjä sekä yrittäjiä. Maaseudun Sivistysliitto toimii maaseudun yhteisöjen ympäristösuunnittelun ja konkreettisten toimien aktivoijana yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Annamme kansalaisyhteiskunnalle välineitä toimia vähähiilisyyden tavoitteiden toteuttamiseksi.

Vuoden 2017 osalta hiiliviisauden edistäminen käynnistyy valtakunnallisella seminaarilla, jossa pohditaan erityisesti kylätason keinoja hiiliviisaan yhteiskunnan rakentamiseksi. Seminaari pidetään 1.–2.2.2017 Saarijärvellä Keski-Suomessa. Tervetuloa mukaan! Seminaarin ohjelma

MSL juhlii Suomea – yhdessä

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema on Yhdessä. Teeman mukaisesti halutaan kannustaa ihmisiä tekemään yhdessä ja kohtaamaan toisiaan. Myös Maaseudun Sivistysliitto huomioi juhlavuoden monella tavalla omassa toiminnassaan koko vuoden ajan. Olemme valtakunnallisesti mukana Luonnon päivissä, jolloin juhlimme suomalaista luontoa eri puolilla Suomea monissa tapahtumissa. Toinen iso kokonaisuus on Syödään yhdessä, jolloin yksinkertaisimmillaan kokoonnutaan saman pöydän ääreen, tehdään ruokaa yhdessä ja syödään yhdessä. Koko Suomi tanssii puolestaan kannustaa kaikkia mukaan tanssin iloon sillä ajatuksella, että kaikki osaavat tanssia. Edessä on siis hienonhieno juhlavuosi, jonka me teemme YHDESSÄ. Eri puolilla Suomea, isosti ja ihan pienesti, metsässä, puutarhassa, pelloilla, katujen varsilla ja kotona. Mukaan pääsevät kaikki halukkaat. Hyvää juhlavuotta meille kaikille!

MTK 100 vuotta kasvua -juhlavuosi käynnistyy valon voimalla

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK avaa satavuotisjuhlavuotensa kahdella media- ja installaatiotaiteilija Teemu Lehmusruusun tilausteoksella. Valotaideteos Maa jalkojemme alla esitettiin Lux Helsingissä 5.–9.1. Julkisten rakennusten ulkoseinille heijastettava videotaideteos 5.5 kiertää ympäri Suomea kevättalven ajan. MTK viettää juhlavuottaan lukuisissa eri tapahtumissa kertomalla kasvutarinoita maaseudun yrittäjistä taiteen, sivistyksen, historian sekä tulevaisuudennäkymien kautta. Maaseudun Sivistysliitto on MTK 100 -juhlavuoden kulttuuritoiminnan yhteistyökumppani. Lue kulttuurijohtaja Helka Ketosen blogi.

ITEpäinen Suomi


MSL:n päänäyttely Suomen juhlavuonna on Veikko Halmetojan kuratoima ITEpäisyys. Nykytaide, ITE-taide ja outsider-taide lomittuvat yhteen kertoen omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. ITEpäisyys ei ole pään iskemistä seinään; se juhlistaa itsenäisyyttä näyttämällä meille vapauden, joka syntyy, kun ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat. Näyttely avautuu toukokuussa Kokkolassa ITE-museossa ja siirtyy syksyllä Joensuuhun taidemuseo Onniin.
Kuvassa Martti Hömpin veistos Karpaasi, kuva Elina Vuorimies.
 

ITE-taiteen kartoitus etenee Pirkanmaalle

ITE-taidetta kartoitetaan Suomen juhlavuonna Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa. Osallistu etsintään ja kerro vinkkisi meille! Pirkanmaan parhaita ITE-taiteen löytöjä saadaan esille marraskuussa Tampereen taidemuseoon Kansan asialla -näyttelyn yhteyteen.
Kuvassa Martti Hömpin veistos Tasa-arvo, kuva Aki Paavola.

 

Metsän kansaa Karhufestivaaleilla


Neljänsien Karhufestivaalien teema Metsän kansaa juhlistaa suomalaista metsäkulttuuria Ilomantsissa 24.–26.8. Puunveistäjiä houkutellaan luoviin tulkintoihin metsän kuninkaasta karhusta alamaisineen. Tänä vuonna kisataan näyttävästi karhunveiston maailmanmestaruudesta. Yleisö pääsee nauttimaan myös Maailman Suurimmista Villiruokafestareista, jotka Vaara-Karjalan Leader ry järjestää samaan aikaan osana Suomi 100 -juhlavuotta.
Kuvassa Trevor L’Hirendellen karhuveistos, kuva Timo Reko.

Tallenna tarinasi nyky-Suomesta Muistikkoon

Muistikko on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran palvelu itsenäisyyden juhlavuonna. Käy kertomassa Muistikkoon omat tarinasi, millaista on elää sata vuotta täyttävässä nyky-Suomessa. Tarinat jaetaan heti muiden kanssa, ja ne tallentuvat myös osaksi yhteistä kulttuuriperintöämme. Keruu toteutetaan useilla eri kielillä pyrkimyksenä tavoittaa erilaisista kulttuurisista ja sosiaalisista taustoista tulevia ihmisiä. MSL on kumppanina keruussa. Tutustu Muistikkoon!

Koko Suomi kiittää

Koko Suomi kiittää on itsenäisyyden juhlavuoden kansallinen tempaus. Sen tavoitteena on, että mahdollisimman monessa Suomen kunnassa järjestetään hyvinvoinnin rakentaneelle sukupolvelle tapahtuma, jonka teemana on kiitollinen yhdessäolo. Myös MSL kutsuu vanhempaa ikäpolvea mukaan tapahtumiinsa, milloin kiitoskahveille, milloin kunniavieraiksi. Ota haaste vastaan ja ideoi, miten kiitokset vanhuksille jaetaan omalla paikkakunnallasi. Lue lisää.


Maahenki

Johanna Korhonen Maahengen johtoon

Journalisti, tietokirjailija Johanna Korhonen, 48, on nimitetty kirjankustantamo Maahengen kustantajaksi ja toimitusjohtajaksi. Hän seuraa kustantajan tehtävässä Liisa Heikkilä-Paloa, joka siirtyy vaiheittain eläkkeelle. Aiemmin toimitusjohtajana toiminut Ulla Sarviala keskittyy jatkossa markkinointiin. – Maahenki Oy on Maaseudun Sivistysliiton perustama ja pääomistama kustantamo.

MSL Express on Maaseudun Sivistysliiton sähköinen uutiskirje. Se kertoo yhdeksän kertaa vuodessa MSL:n koulutus- ja kulttuuritarjonnasta. MSL uutiskirjeen voit tilata omaan sähköpostiisi osoitteesta msl.fi/uutiskirjeen-tilaus/

 

PERU TÄMÄN KIRJEEN TILAUS

PÄIVITÄ TIETOJASI

KLIKKAA TÄSTÄ JOS VIESTI EI NÄY OIKEIN


Email Marketing Powered by Mailchimp
maaseudun sivistysliitto logo

Maaseudun Sivistysliiton keskustoimisto sijaitsee Helsingissä ja aluetoimistot Oulussa, Saarijärvellä ja Joensuussa.

 

MAASEUDUNSIVISTYSLIITTO@MSL.FI

MSL.FI

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube