Copy
Nyhetsbrev 2016-09-29
Ser mailen rar ut? Klikk her
Årets viktigste farge 2017 - BRUNT

Dette nyhetsbrevet er i like stor grad en pressemelding, ettersom vi for første gang i dag kårer årets viktigste farge, og om 14 dager en mer fullstendig fargeforecast for 2017. Vi er nå midt i en  stor hendelse i fargeverdenen, nemlig returen av en kjær og gammel nøytral farge og har derfor i år valgt å sette et spesielt fokus på denne.  

Hvorfor brunt?
Det siste århundret har brunt vært svært tydelig flere ganger her i Norge, og er på mange måter den opprinnelige fargen for norsk arkitektur, mat og også tildels klær. Treverket har vært med oss i titusenvis av år, så brunt er en gammel farge i den norske kulturen. Det som er bemerkelsesverdig, er at vi nå ser en fornyet interesse for fargen samtidig innenfor interiør, arkitektur, mat og mote. Fra å være en kjedelig og platt nøytral, er brunt i ferd med å markere sin tilbakekomst - retolket og fornyet i et stort spenn av nyanser, og i selskap med en rekke andre sofistikerte farger. 


Viktigheten av bruntonene
I arkitekturen er ikke bruntonene bare en estetisk faktor - de er strengt nødvendige og markerer et brudd med den ellers monotone bruken av sort, grått, hvitt, glass og stål. Fordelen med brunt, og spesielt de rødbrune nyansene, er at de myker opp uttrykket, og gjør bymiljøene mer vennlige. Bruken av varmere farger på bakkeplan er ekstra viktig.
Innenfor interiør er dreiningen mot brunt tydelig. Maling, tekstil og tapetprodusenter lanserer nå nye og gamle nyanser av fargen. Cognac-, og også whiskeyfarget skinn markerer seg klart, og brun marmor begynner å ta sin plass. Vi ser en rik og saturert fargebruk hvor fokuset på å skape hyggelige mijøer øker.
Li Edelkoort spådde i sitt
anti-fashion manifest at brunt i fremtiden vil bli en av de viktigste basisfargene, og vil (til hennes sorg) ta over for sort. Høstens og tildels sommerens catwalk beviser at hun har rett, økningen av bruntoner er bemerkelsesverdig.
Innenfor mat er husmannskosten igjen i fokus, og fra det kunsteriske og avantgardistiske ser vi nå i større grad mot det naturlige, det nære, det autentiske. Ren og trygg mat.

Summen av disse faktorene, utgjør det jeg tidligere refererte som en fargebegivenhet. De helsemessige fordelene ved denne fargens retur (som vi kommer tilbake til lenger ned i nyhetsbrevet), den estetiske verdien (only shallow people disregards aesthetics;)) og dybden i nyanserikdommen gjør denne dreiningen både spennende og høyst nødvendig. 

Nedenfor tar vi et dypdykk i brunt, og ser på både forskning, lanseringer og konkrete eksempler på hvordan brunt tolkes i dag.


For høy- eller lavoppløslige bilder, klikk HER. Ved bruk skal disse krediteres Dagny Fargestudio. Styling: Kirsten Visdal Foto: Margaret De Lange. 

God lesning!


Dagny Fargestudio utvikler fargepaletter- og konsepter. Studioet kan utvikle paletter til spesifikke prosjekter eller utarbeide fargestrategier for eksempelvis en kolleksjon, et byggefelt, en produktserie eller en bedrift.
 
Dagny Fargestudio tilbyr også foredrag, kurs og farge- og trendforecasting.

/Dagny


mail@dagnyfargestudio.no
dagnyfargestudio.no 
Årets Farge 2017 - BRUNT
De brune nyansene kommer i et stort spenn, og sees både på materialer og malte flater. Treverk i blonde, sterke og mørke nyanser, brun marmor, fløyel, kaffe, sjokolade, teglstein.. Listen er lang. Ovenfor har jeg valgt ut de 12 mest relevante nyansene. Disse kommer vi til å se i større grad fremover, og vil forsterke seg i epoken vi er inne i. Klikk
HER for oversikt over nærmeste NCS-koder.

 
Brunt, treverk og helse
Anders Q. Nyrud fra
Treteknisk forsker på hvordan trematerialer påvirker innemiljøet. I de senere årene har det vært gjennomført flere interessante studier, blant annet har man studert hvordan bruk av trematerialer/byggematerialer i tre i interiører og eksteriører kan ha en positiv innvirkning på helsen vår. Rom med mye synlig treverk oppfattes som varme og naturlige. I tillegg til det visuelle, oppfattes også tre som godt å ta på og har en positiv effekt på mennesket.

Flere studier har vist at å berøre tre kan gi lavere puls (hjertefrekvens) og blodtrykk enn når man berører andre materialer som glass, stål og plast. Men i rom der alle synlige overflater er av samme treslag oppfattes som overveldende og klaustrofobiske – som monokrome rom ofte gjør. Det handler derfor om å bruke materialet med måte. Det kliniske uttrykket som er vanlig i private og offentlige miljøer harmonerer ikke med hva som får mennesket til å slappe av og være rolig, som heller trives best i miljøer som ligner dets naturlige habitat med naturlige materialer som treverk og planter (ref Kellerts teorier om
biofil design (biophilic design/biophilia)).

Optimale rom og mijøer skapes med en gjennomtenkt plan for bruk av både materialer og farger. Trematerialer bør brukes på en måte som fremhever trevirkets egenskaper (spesielt visuelt og taktilt). De rødbrune nyansene har vist seg å være spesielt positive (Masuda 2004), og bør brukes i større grad i miljøer hvor man ønsker at brukere og beboere ro og trygghet er viktige.


Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange
De behagelige og myke brune nyansene er vakre sammen, og skaper en følelse av ro. Det er godt å se på og godt å være i. 
Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange
Det er sjelden en sofa blir like innflytelsesrik som den norskdesignede Tiki, men den moderne klassikeren som blander det historiske med det samtidige, har virkelig satt cognacfargen i fokus. Biri-tapetet, som i praksis er gylden havrehalm på vegg, gir et rikt, mangenyansert uttrykk. Birdy-lampen fra Northern Lighting har fått en spesialfarge, og ble opprinnelig brukt i min trendutstilling på Stockholm Furniture Fair i 2015.  

Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange
Cognacfargen er ikke bare tydelig på skinn, men tolkes på flere overflater, som tekstil, her vist i fløyel. Brune nyanser er vakre sammen, og man kan fint kombinere kalde og varme sammen. Den terracottafargede lille skålen fra Ragnhild Wik skaper fin kontrast mot den kalde brune marmoren på bordoverflaten. 
Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange
Mørke, deilige pralinefargede vegger sees ikke ofte i dag, og gir et behagelig og vennlig uttrykk. Igjen kombineres den vame vegg- og gulvfargene med kjøligere nyanser av tre, som på krakken som også fungerer som nattbord. Linet ser nærmest ufarget ut, og harmonerer perfekt med de andre brune nyansene i rommet.Foto: Copyright Dagny Fargestudio, Stylist Kirsten Visdal, fotograf Margaret De Lange. Takk til Pure&Original for maling. Fargen heter Praline.
Nore stavkirke er antageligvis behandlet med milebrent tretjære, mest sannsynlig av einer. Bygninger med varme undertoner på treverket (men også rød klassisk teglstein), fremstår som mer vennlige enn de med kalde undertoner, samtidig som de gir tilgang på de etterlengtete varme fargene i vinterhalvåret. Det er fra naturens side stor mangel på varme farger om vinteren, og det å utsette seg for disse i perioden har faktisk vist å kunne forebygge vinterdepresjon - det er altså ikke bare av estetiske årsaker den vanligste malingfargen i Norge har vært rødt og gult.

Fokuset på treverk er økende og NAL (Norske arkitekters landsforbund) inviterer fredag 28.oktober til
materialtreff med trefokus. De siste årene har grånet tre vært det mest populære på bygninger, som i naturen er det siste steget før forråtnelsen. La oss håpe de varmere nyansene kommer tilbake, vi vet alle hvor skummel en død skog ser ut, fargepaletten er ikke ulik den i moderne byer.

Foto: Dagny Fargestudio


Foto er hentet fra
NBC
Den beste maten er brun!
Det er ikke bare innenfor interiør, arkitektur og mote vi ser det brunes tilbakekomst. Espen Edin, kokk, fotograf og matstylist forteller om dragningen mote den brune maten og drikken:


"Som mann liker jeg ujålete brun mat, som rødt kjøtt, varmebehandlet over åpen flamme eller grill, gjerne i kombinasjon med brune sauser, stekt løk, sopp og poteter. Hovedkosten til urmennesket var kjøtt fra fisk, fugl og vilt. Når man fant ut at dette kunne varmebehandles over åpen flamme, gikk hovedkosten for huleboerne fra bloddryppende rødt til bålbrent brunt. Dette resulterte i at kjøttet smakte bedre, ble mørere og ikke minst, tryggere å spise. Det moderne menneskets husmannskost er fortsatt preget av de brune nyanser, som karbonader med stekt løk og sopp, kjøttkaker i brun saus og lapskaus. I Norden har vi tradisjonelt ikke hatt rød vin til måltidene, men derimot drukket brunet øl når vi skal nyte maten vår."


Foto: Espen Edin 
Esra Røise, norsk illustratør/kunstner med noen av verdens største motehus og innflytelsesrike magasiner på kundelisten, her for Jil Sander. SS17-kolleksjonen inneholder flere av de mest spennende brune nyanser for året.

Foto: Esra Røise instagram
D: Interiør
Norske Snøhetta har tegnet Aesops nyeste butikk i Homansbyen i Oslo. Det er ikke første gang arkitektkontoret benytter seg av treverk for Aesop, men de røde undertonene i nettopp dette prosjektet er et godt eksempel og markør på treverkets retur - i et bredere spekter enn tidligere.   
D: Arkitektur
I 2015 ble Pfarrmesnerhaus Sterzing av Pedevilla Architects ferdigstilt. Prosjektet har blitt vist utallige ganger, og det interessante er hvordan en bygning som i utgangspunktet er minimalistisk og detaljløs, fremstår som varmere og som en mer integrert del av den storslåtte naturen i de sveitsiske alper på grunn av den brune nyansen som er valgt på vegger og solskjerming. 

 
D: Mote
Brunt hadde sin "break through" på catwalkene for sesongen vi er på vei inn i. Klikk
HER for å lese mer om hvilke nyanser som utmerket seg og 6 andre farger som er spennende alternativer for høst/vinter.
 
D: Interiør
Jotun lanserte i slutten av august et helt nytt fargekart, og den mest spennende nyansen var den gullbrune 10001 Dijon Yellow. Denne varme brungule nyansen er i kontrast til de tidligere frontede fargene av Jotun Lady, som kjølige Minty Breeze og Deco Blue. Fargen er sofistikert og interessant - den tilfører rommet varme og en hyggelig stemning. 
D: Interiør
Alvar Aalto's Villa Mairea tegnet for Maire og Harry Gullichsen inspirerer fortsatt, og ble for kort tid siden vist i svenske Residence. Boligen viser utstrakt bruk av brune nyanser i form av naturmaterialer som treverk og teglstein og fasaden er like spektakulær som interiøret.
Copyright © Dagny Fargestudio AS All rights reserved.

Dette er et nyhetsbrev fra Dagny Fargestudio.

Kjenner du noen som bør motta dette nyhetsbrev, send kontakinfo til nyhetsbrev@dagnyfargestudio.no 

Ønsker du ikke å motta dette nyhetsbrevet? Klikk her.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
KOI Fargestudio · Rosenkrantz gate 7 · Oslo, 0159 · Norway

Email Marketing Powered by Mailchimp