Copy
KlimaatGesprekken E-course deel 3 van 6 | Online versie
E-course Klimaatgesprekken voeren
Deel 3: Een gesprek starten met vrienden, familie en kennissen
Beste <<Voornaam>>,
Dit is alweer deel 3 van de e-course. We hopen dat je het leuk en leerzaam vindt. Wie zijn we dan eigenlijk, vraag jij je misschien af? Nou, hier zie je ons, hard aan het werk tijdens een Skypesessies. Hier zie je Nienke, Wolmet, Manu, Judith en Marjolijn. Ook de groetjes van Tessa, Therre en Maarten.
Deze keer geven we je tips voor het gesprek met familie en vrienden, en de cirkel daarbuiten: buurtgenoten, kennissen en medeburgers.
“You cannot get through a single day without having an impact on the world around you. What you do makes a difference, and you have to decide what kind of difference you want to make.” - Jane Goodall
Gesprekken met familie en vrienden
Zit jouw familie te wachten op een gesprek over klimaatverandering en wat je eraan kunt doen? Veel mensen vinden het lastig om dit bespreekbaar te maken binnen een groep met een bestaande dynamiek. Meestal wil je dan liever ontspannen en het gezellig hebben. Als er tijdens een weekendje weg een boodschappenlijst wordt gemaakt, is het vaak makkelijker om de impact van de keuzes op het klimaat te negeren. Hoe start je tóch een gesprek?
Hoe begin je?
Mensen vinden het vaak niet prettig als iemand vertelt dat ze moeten veranderen. Of dat ze iets verkeerd doen. Dat roept waarschijnlijk weerstand op. Of iemand open staat voor een gesprek verschilt dan ook per situatie. Het helpt als je een moment kiest waarop verandering nog mogelijk is. Zoals we al eerder schreven: timing is belangrijk.
Dingen om aan te denken als je het gesprek wilt openen zijn:
 • Aanleiding: het is gemakkelijker met een speciale aanleiding, bijvoorbeeld als je iets met familie onderneemt. Of als je vriend(in) een nieuwe auto wil kopen.
 • Keuze: het is gemakkelijker als keuzes nog open staan en het niet gaat over al gemaakte keuzes
 • Van klein naar groot gaan. Begin met kleine stappen en kijk of je mensen op ideeën kunt brengen voor grotere stappen of het grotere gesprek.
  Bijvoorbeeld: "Recycle jij al, wat goed! Waarom doe je dat? Voor het milieu?...ooh.. wil jij nog meer weten over wat je rondom huis kunt doen voor het milieu?"
 • Deel je eigen positieve ervaringen met duurzame keuzes
  Een voorbeeld: "Weet je wat lekker is: gegrilde portobello op de BBQ, in tegenstelling tot die vega rookworst laatst , die was NIET te eten. Ik wil graag met mijn eten bijdragen aan een klimaatvriendelijke wereld. Houdt dat jou wel eens bezig...?"
Wat kun je zeggen?
Ook al is het een goede gelegenheid, het is niet altijd gemakkelijk om over klimaatverandering te beginnen. Mensen in je omgeving zijn misschien minder gewend om erover te praten. Wanneer zijn ze het meest geneigd met je in gesprek te gaan?
 • Begin met begrip en verbinding, nooit met een aanval - je hebt meer kans op een goed gesprek als je bij de emotie van een ander kunt aansluiten.
  “Wat leuk dat we op vakantie gaan.”
 • Begin bij het punt dat er voor de ander toe doet - wat motiveert de ander om iets te doen? Welke doelen wil hij of zij bereiken?
  “Ik hoop vooral dat het gezellig wordt, wat wil jij graag in je vakantie?/Wat aan je auto is belangrijk voor je?/Hoe wil je je nieuwe huis inrichten?”
 • Zoek naar zaken die je allebei belangrijk vindt om aan bij te dragen, zoals het schoon achterlaten van de aarde voor volgende generaties. Nu kun je je eigen keuze of het klimaat in het gesprek brengen als extra factor in het keuzeproces.
  “Is bij jou CO₂-uitstoot ook onderdeel van je keuze?/Kijk je ook naar elektrische auto’s?/Ik probeer tegenwoordig op vakantie zo min mogelijk CO uit te stoten. Speelt dat ook in jouw keuzes?”
Hierbij kun je mensen ook aanspreken vanuit humor, hoop of handelingsperspectief:
Humor: “Leuk, een dagje winkelen. Kunnen we kijken wat we niet nodig hebben."
Hoop: “De trein naar Londen gaat nu rechtstreeks, dan is het echt een goede optie!
Handelingsperspectief: "Hey, het is hier koud in huis zeg, heb je wel eens aan vloerisolatie gedacht?
Als je gesprekspartner open staat voor suggesties, maar ook beren op de weg ziet, kijk dan of je kunt helpen belemmeringen te identificeren en deze weg te nemen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Wat houdt je tegen om vaker vegetarisch te eten/de trein te nemen/die tochtstrippen aan te brengen?” Voed de creativiteit van jezelf en de ander.
Wat je ook doet, veroordeel de ander niet. Zelf ben je waarschijnlijk ook niet perfect.
Wel kun je iemand inspireren of aan het denken zetten: ‘zaadjes planten’ noemen wij dat. Het is vaak makkelijker om elkaar te waarderen als je naar vooruitgang kijkt.
Gesprekken met anderen: medeburgers
Naast familie en vrienden heb je kennissen, buurtgenoten en medeburgers. Mensen die je misschien nog niet aanspreekt over het klimaat, omdat het raar voelt, omdat je niet weet wat te zeggen, of je niet weggezet wil worden als klimaatgek.

Als je het toch eens wilt proberen, helpt het ook bij deze groep om het gesprek te beginnen met verbinding. Vaak willen mensen wel iets doen tegen klimaatverandering, maar weten ze niet goed waar te beginnen. Wie weet zijn ze wel opgelucht dat jij het initiatief neemt. Zeker als je start met enthousiasme en een uitnodiging. In gesprek kun je elkaar aansteken met goede ideeën. Samen kom je vaak verder: je hoeft niet alles alleen uit te zoeken, je kunt misschien kosten delen en samen kun je meer positieve impact hebben.

Waar begin je?
Waar kun je initiatief nemen? Zijn er op die plek gelijkgestemden? Zoek klimaatjes!
 • Een coöperatie of vrijwilligersorganisatie in je dorp of buurt
 • De VvE of je buren met hetzelfde type koophuis
 • De sportvereniging, school, muziekclub, je stamcafé, etc...
Hoe begin je?
Beginnen over iets leuks en concreets aanpakken is makkelijker dan over het grotere plaatje praten.
Samen iets doen is vaak goedkoper en makkelijker: Met wie uit je buurt zou je gezamenlijk zonnepanelen willen inkopen of bouwmateriaal willen inslaan voor een duurzame renovatie?
Kennis delen: Hoe hebben de buren hun huis geïsoleerd? Welk vegetarisch restaurant zouden je vrienden ook wel waarderen? Wat zijn goede alternatieven voor een kaasplankje?
Uitwisselen en delen: klusmachines, auto’s delen in je buurt, spullenbibliotheek, organiseer een kledingruilmiddag als je toe bent aan iets nieuws.
Evenement organiseren: hebben we die bedrukte petjes echt nodig? Kunnen we hardlopen zonder plastic bekertjes?
Praten met je VvE: zijn er gelijkgestemden in de groep met wie je kunt onderzoeken of je kunt isoleren of nieuwe cv-ketels of warmtepompen kunt aanschaffen?
Verdieping
Wil je een diepgaander gesprek voeren over klimaatverandering zonder specifieke aanleiding, dan vind je hier tips voor een gesprek waarin je kunt vragen hoe iemand er tegenaan kijkt en wat hij of zij zou willen doen.
Wil je leren communiceren over klimaatverandering met meer begrip voor jezelf en anderen, kijk dan ook eens naar non-violent communication (geweldloze communicatie).
En tot slot nog een toelichting op een van de zes pijlers, ‘Praat vanuit je hart’. Misschien zijn je familieleden, vrienden of buren helemaal niet zo bezig met klimaatverandering en voelen ze zich meer betrokken bij andere dingen. Dat gaat niet meteen veranderen als je feiten of mogelijke acties met ze deelt. Maar het kan wel veranderen als jij ze vertelt hoe betrokken jij bent en waarom, want ze zijn betrokken bij jou. Deel dus hardop wat je voelt en vraag ook naar het gevoel en de waarden van anderen. Dat geeft veel sneller een goed gesprek en een gemeenschappelijke basis van waaruit acties kunnen ontstaan. Ook is de kans groot dat jouw acties beter begrepen worden. Deze pijler is er namelijk ook voor jezelf.
Wie een gesprek start over feiten, nodigt ook uit tot een feitelijke reactie. Die feitelijke reactie kan zomaar bestaan uit onzin, uitzonderingen of halve waarheden, omdat de media graag opvallende koppen kiezen en controversiële inhoud zich sneller verspreidt via social media
. Zo’n gesprek wil je waarschijnlijk niet.
Als je vanuit je hart spreekt is de kans veel groter dat je steun en begrip krijgt en meer hoort over de waarden en zorgen van die ander. En als iemand eerst deelt dat hij het belangrijk vindt dat we vervuiling verminderen en zich afvraagt of je als individu wel genoeg kan doen, dan klinkt een opmerking als “Maar ik hoorde dat elektrische auto’s ook best vervuilend zijn” alweer heel anders. Het kan zelfs de start zijn van een informatieve uitwisseling.
Wat kun jij doen?
#handelingsperspectief…
Ben jij een klimaatmotivator, klimaatactiveerder of klimaatheld? Kies een van onderstaande acties om de komende week uit te voeren:
 • Klimaatmotivator: Deel een klimaatvriendelijke keuze die je recent maakte. Geef aan dat het je ook blij maakt dat dit een klimaatvriendelijke besluit was. 
 • Klimaatactiveerder: Als iemand in je omgeving voor een keuze staat, ga het gesprek aan over wat die persoon belangrijk vindt. Zoek samen naar duurzame mogelijkheden. 
 • Klimaatheld: Zoek een persoon op in je eigen omgeving die wel eens uitspraken heeft gedaan over duurzaamheid die jij lastig vond. Je kunt zeggen dat je daar nog over na hebt gedacht en dat je het lastig vond om te horen, maar dat je wel snapt dat anderen er mogelijk anders in staan. Je kunt noemen wat het met jou doet, wat je zorgen zijn, en vragen hoe hij of zij daarover denkt.
We blijven benieuwd naar je ervaringen en vragen. Mail ons je vraag of verhaal, zodat we deze per mail kunnen beantwoorden met tips. Deze keer over hoe je het klimaatgesprek aan ging met iemand in je naaste omgeving.
Je bent alweer op de helft van deze e-course! Doseer je het een beetje? Want alles lezen kost best wat tijd. Wat gaat je helpen om de tips in actie om te zetten? Er zijn nog drie delen: over het gesprek op je werk, op social media en hoe jij de politiek vaker dan in het stemhokje kan spreken over klimaatverandering.
Help ons deze e-course verder te ontwikkelen!
 • Geef feedback. Wat kan er beter in deze mail? Wat is er top?
 • Doneer. Met een paar euro van elke deelnemer kunnen we de kosten van het e-mailplatform dekken, met meer mogelijkheden en minder werk voor het vrijwilligersteam.
 • Tip anderen om deze e-course te gaan volgen! 
Wil jij helpen klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal te maken door zelf aan de slag te gaan?
Geef je dan op voor onze workshopreeks.
Samen met gelijkgestemden ontdek je manieren om je leven klimaatvriendelijker in te richten. De workshops zijn praktisch, ongedwongen en leuk. In zes workshops van twee uur verken je samen welke klimaatvriendelijke keuzes jij kunt maken, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen.
Iedereen kan meedoen. Voorkennis is niet nodig; wel de wens om klimaatvriendelijker te leven. Dit is natuurlijk ook de uitgelezen mogelijkheid om te oefenen met klimaatgesprekken voeren. Meer informatie of meld je aan.
Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de E-course Klimaatgesprekken voeren.

Wil je de nieuwsbrief niet langer ontvangen?