Copy
KlimaatGesprekken E-course deel 5 van 6 | Online versie
E-course Klimaatgesprekken voeren
Deel 5: Het gesprek voeren op social media en klimaat in de media krijgen
Beste <<Voornaam>>,

In dit deel geven we tips voor het klimaatgesprek op social media en in traditionele media. Schrijf jij over klimaatverandering op Facebook, Instagram, Twitter of LinkedIn? En hoe dan? En wat zijn de mogelijkheden en tips voor kranten, nieuwssites en radio?
Voordat we je nog meer tips geven, even wat #reflectie
Lukt het om van weten naar doen te gaan? Hoe zet je de wens bij te dragen aan de klimaattransitie om in actie? We zouden niet verbaasd zijn als je de afgelopen weken met interesse hebt meegelezen, maar nog niet aan actie bent toegekomen. Ervaar je nog een drempel om het gesprek echt te openen? Online kunnen we niet echt in gesprek, maar we zoeken toch contact met jou via een kleine poll over wat je grootste drempelverlagers en -verhogers zijn om een klimaatgesprek te voeren. We komen er in deel 6 graag op terug met tips!
Van weten naar doen is geen vanzelfsprekende stap. Daarom werken we bij KlimaatGesprekken het liefst in workshops waarin we elkaar echt ontmoeten en kunnen doorvragen en aanmoedigen. In de workshops krijg je een werkboek met diverse coachtools om van weten naar doen te komen.
Gesprekken op social media - zelf starten
Ook online kun je impact hebben. Je kunt er je directe omgeving laten zien wat jij belangrijk vindt. Maar ook politici en media kijken naar social mediaplatforms om af te wegen wat 'nieuwswaardig' is. Ondanks dat online gesprekken beperkt zijn ten opzichte van echte gesprekken, kan het toch de moeite waard zijn om daar je handafdruk te laten gelden. Hoe dan? Dit zijn onze tips:
 • Maak het persoonlijk: op social media krijg je vaak veel meer reacties op een kleine persoonlijke actie ("Heerlijk, die vegetarische burger!"), dan op een groot algemeen bericht ("Het IPCC waarschuwt voor…"). Zo verspreid je ideeën over wat anderen kunnen doen. Post er een leuke foto (van jezelf) bij voor wat extra likes. 
 • Stel open vragen: "Hoe ervaar jij eigenlijk…?" of "Hoe denken jullie over…" Polls werken ook leuk.
 • Doe niet te snel aannames als wat iemand post je verbaast. Soms accepteren mensen klimaatwetenschap wel, maar zijn ze het niet eens met een specifiek onderdeel (bijv. windmolens in weiland x of y). Stel vragen naar de bedoeling en achtergrond van een post.
 • Verras: online klikken/swipen mensen informatie snel weg. De eerste zin of het eerste plaatje moet daarom gelijk interesse of emotie opwekken.
 • Sluit aan bij wat nu leeft bij anderen: waar gaat het gesprek over, welk nieuw element kun je toevoegen?
 • Vier je successen!
Gesprekken op social media - wanneer reageer je wel of niet? En hoe?
 • Let op ‘trolls’. Mensen op Twitter of Facebook die heel weinig vrienden of volgers hebben kunnen bots zijn of mensen die door belangengroepen betaald worden om verwarring te zaaien. Berichten van hen kun je soms beter laten gaan.
 • Een frame bestrijden betekent helaas vaak dat je dat frame herhaalt en verstevigt. Begin liever over je eigen verhaal.
 • Steun een gelijkgestemde die in een vervelende discussie is terechtgekomen. Je hoeft niet per se in discussie te gaan (zeg bijv. "Eens met x").
 • In een discussie is met linkjes gooien vaak verspilde energie: voor elk linkje bestaan (helaas) ook veel linkjes waar het tegendeel beweerd wordt. Onthoud: informatie leidt niet vaak tot verandering van inzicht bij de ander, zeker niet online.
Klimaatactie en -nieuws in de media krijgen
Het klimaat voelt voor velen abstract of ver weg; lokale media brengen het dichterbij en maken het concreter. Je kunt daarom ook zelf het initiatief nemen om klimaatacties of -nieuws in je regio onder de aandacht te brengen. Lokale media bereiken opgeteld net zoveel, of misschien wel meer mensen dan de landelijke media.
Naast het insturen van verhalen voor lokale (online) media, kun je inbellen op radiostations of reageren op internetpolls. Sommige nieuwssites hebben een agenda die je zelf kunt vullen, daarvoor heb je niet eens een persbericht nodig. En weet dat lokale media vaak lokale plaatjes willen, zoals in dit persvoorbeeld.
Verdieping
Aannemende dat social media nut kunnen hebben in het vergroten van bewustwording over klimaatverandering, hebben we hier nog wat extra tips voor je.
Elk deel lichten we een van de zes pijlersnog wat toe, deze keer ‘voed je eigen creativiteit en flexibiliteit’. Deze pijler voor goede klimaatgesprekken bevat twee elementen: zorgen dat je goed in je vel zit en dat je open en creatief kunt blijven.
Goed in je vel zitten is ontzettend belangrijk, omdat de toon de muziek maakt. Mensen voelen haarfijn aan of je ze aanvalt en veroordeelt, of niet. Bovendien komt er online bij een emotioneel en politiek beladen onderwerp als klimaatactie sneller ruis op de lijn, zodat de boodschap ondanks je goede intenties niet goed over komt.
Stel je zelf niet te lang of te veel bloot aan social media-kanalen die jou slecht doen voelen. Zoek juist steun bij anderen en leuke dingen waarbij je je goed voelt, om vanuit dat gevoel het gesprek open en nieuwsgierig aan te kunnen gaan. En onthoud: op social media krijg je soms een selectie te zien van een minderheid die niet gelooft dat de mens de oorzaak is van klimaatverandering.
Het tweede element is zelf open staan en creatief blijven. Originele en creatieve berichten pakken ook sneller de aandacht van anderen. Het klimaat is immers een bekend verhaal en het zoveelste bericht over droogte, het IPCC of warmterecords gaat geen zaadje planten bij nieuwe mensen. Een creatieve invalshoek kan wel nieuwsgierig maken. Deel niet teveel over clichés als minder vlees eten, minder vliegen of een klimaatdemonstratie, maar wel af en toe over je ‘vegetarische rookworsttest’, ‘liftavontuur door Europa’ of ‘kledingruilbeurs op het werk of school’.  
Wat kun jij doen?
#handelingsperspectief…
Ben jij een klimaatmotivator, klimaatactiveerder of klimaatheld? Kies een van onderstaande acties om de komende week uit te voeren:
 • Klimaatmotivator: Deel af en toe een kleine positieve actie: persoonlijk, praktisch en plezierig. En voeg klimaat toe als argument voor je actie. Bijvoorbeeld: "Vandaag sloeg ik de appels uit Nieuw-Zeeland maar even over bij de Albert Heijn, want die uit Frankrijk zagen er net zo lekker uit. Ook beter voor het klimaat.” (foto’tje van appels)
 • Klimaatactiveerder: Doe een oproep om een bericht te liken of te delen, of een petitie te tekenen. Je kunt ook anderen uitnodigen met je mee te lopen in een demonstratie. Iets humoristisch delen kan ook erg goed werken, bijv dit grappige filmpje over een hulplijn voor mensen die het maar lastig vinden dat een jonge meid krachtig strijdt voor iets dat groter is dan zijzelf.
 • Klimaatheld: Steun iemand die op Facebook of Twitter wordt aangevallen. Nodig iemand die negatief reageert op een bericht op Facebook uit voor een persoonlijk gesprek.
Heb je behoefte aan tips voor een specifieke situatie? Voor deze week ontvangen we graag van jou een social media post waarbij je niet wist hoe je kon reageren, of een post waarover je zelf twijfelde. Als je deze met ons deelt, denken we graag met je mee. 
We willen deze e-course kunnen blijven sturen! Help je mee?
 • Geef feedback. Wat kan er beter in deze mail over gesprekken in de (social) media? Wat is er top?
 • Tip anderen om deze e-course te gaan volgen! 
 • Doneer. Met een paar euro van elke deelnemer kunnen we de kosten van het emailplatform dekken. In de gratis versie is het lastiger voor mensen die de nieuwsbrief al ontvangen zich ook voor de e-course aan te melden. En moeten we handmatig versturen in plaats van een automatische reeks. Om dit soort redenen stappen we graag over naar de betaalde versie. Dat zou moeten lukken met een donatie van circa 2 euro per deelnemer (of 5 per persoon als de helft doneert).
Wil jij ook offline mensen ontmoeten en het klimaatgesprek in het echt oefenen?
Geef je dan op voor onze workshopreeks.
Samen met gelijkgestemden ontdek je manieren om je leven klimaatvriendelijker in te richten. De workshops zijn praktisch, ongedwongen en leuk. In zes workshops van twee uur verken je samen welke klimaatvriendelijke keuzes jij kunt maken, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen.
Iedereen kan meedoen. Voorkennis is niet nodig; wel de wens om klimaatvriendelijker te leven. We horen ook vaak van deelnemers dat het een makkelijke manier is om met je omgeving meer in gesprek te raken over klimaatacties, omdat je nieuwe dingen leert en nieuwe mensen ontmoet op deze workshopreeks. Meer informatie of meld je aan
Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de E-course Klimaatgesprekken voeren.

Wil je de nieuwsbrief niet langer ontvangen?