Copy
Samen zorgen voor een betere toekomst met leefstijlkeuzes en gesprekken. Ontdek hoe in de workshops. 
Beste <<Achternaam>>,
We hebben het veel over de hoofdstad in deze nieuwsbrief. Niet zo gek, daar komt veel goed nieuws vandaan. Verder: vervoerstips, vacatures en een interview met bestuurslid Bianca van Walbeek. En vul je de korter vragenlijst voor ons in? Top! Fijne winter!

Het goede nieuws

  • Kan een heel land zijn investeringen uit fossiele industrie terugtrekken? Ja! 
  • Komt er na de verkiezingen een klimaatwet voor Nederland? Waarschijnlijk wel! 
  • China toont meer dan ooit leiderschap in CO2-reductie: de bouw van 100 kolencentrales is stopgezet.
Wie ben jij? Vul de vragenlijst in

Wij willen graag beter inzicht krijgen in wie zich betrokken voelen bij stichting KlimaatGesprekken en hoe we deze personen nog beter kunnen bereiken. Door deze korte vragenlijst in te vullen help je ons om daar een beter beeld van te vormen. Je  kunt meedenken over onze slogan, en met jouw input help je ons meer mensen te bereiken. Invullen duurt maar 5 of 10 minuten, en je blijft anoniem. Alvast hartelijk dank voor je tijd en bijdrage!
“Je hebt steeds een keuze, KlimaatGesprekken maakt je daarvan heel bewust”

Bianca van Walbeek, 42 jaar, uit Haarlem is bestuurslid bij KlimaatGesprekken. Ze vertelt over haar passie voor KlimaatGesprekken.
“Ik ben zo benieuwd hoe we later terugkijken op deze tijd. Of mijn kleinkinderen tegen mij gaan zeggen: gooiden jullie toen gewoon dingen wég? We zitten echt in een transitie, en ik vind het heel interessant om daar een bijdrage aan te leveren.
Manu vertelde me een jaar geleden over Carbon Conversations, hij vroeg me of ik met hem kwartiermaker wilde zijn voor een Nederlandse tak. Hij liet me de boeken zien en ik wist al heel snel: hier wil ik me voor inzetten! Ik zag dat Carbon Conversations al 10 jaar een succes is in Engeland, dat de methode wetenschappelijk is onderbouwd. Dat vind ik ook belangrijk.
Dat was in februari 2016. We hebben een bestuur samengesteld, Manu is de eerste groep gaan draaien en zo zijn we door gegaan. De laatste twee bijeenkomsten van die eerste groep was ik erbij, toen zag ik echt de kracht van KlimaatGesprekken: er komen allemaal vreemde mensen bij elkaar in een vreemde huiskamer. Samen ga je een groepsproces in. Je maakt dat grote onderwerp klimaatverandering heel klein en persoonlijk en je bespreekt je persoonlijke dilemma's. Een deelnemer bijvoorbeeld, voelde zich enorm schuldig over het feit dat hij erg graag naar de sauna gaat. Het is zo mooi om dan te kunnen zeggen: het hoeft niet allemaal perfect. Kijk naar de stappen die op andere vlakken zet, en geniet er bewust van als je een keuze maakt die niet per se goed is voor het klimaat. Je hebt steeds een keuze, KlimaatGesprekken maakt je daarvan heel bewust. En de lol, dat vind ik ook belangrijk. Samen plezier maken werkt heel bevrijdend.”

Mijn achtergrond is communicatie, mijn kracht is organiseren en mijn ambitie ligt bij organisaties. Wil KlimaatGesprekken een gezonde organisatie worden, dan moeten we onze eigen broek kunnen ophouden. Daarom zet ik me in om de workshops ook bij bedrijven te gaan geven. Met geld dat we daar verdienen, kunnen we de kosten dekken van de gesprekken in de huiskamers. Bovendien hebben we organisaties ook echt iets te bieden. Duurzaamheidsadviseurs bijvoorbeeld zijn vaak specialist op een onderwerp. Ze weten bijvoorbeeld heel veel over energie, maar veel minder van voedsel of vervoer. De methode van KlimaatGesprekken kan ze helpen om die onderwerpen meer samen te brengen.

Zelf ben ik ook duurzamer gaan leven door KlimaatGesprekken. Ik heb altijd een leaseauto gehad. Toen ik stopte bij Rabobank stopte ook mijn leasecontract. Nu heb ik geen auto meer. Ik dacht dat ik dat heel moeilijk zou vinden, maar dat valt alles mee. Ik fiets heel veel, en ik pak de trein. Ik at al weinig vlees, maar dat is nog minder geworden. Afgelopen jaar ben ik vooral fors gaan consuminderen; minder kopen en toen laatst mijn favoriete spijkerbroek kapot ging, heb ik ‘m laten maken in plaats van automatisch een nieuwe kopen. In het verleden was vliegen voor mijn vakantie veel logischer, nu gaan we met de bus naar de wintersport. Ook naar onze tienerzonen probeer ik het vooral voor te leven, alternatieven laten ervaren zoals het OV, in plaats van er over te praten.

Een van de hoogtepunten uit het afgelopen jaar is natuurlijk de nieuwjaarsborrel. Zo mooi dat daar 35 man waren, krap een jaar nadat we hier met z'n tweeën aan zijn begonnen. Fantastisch om te zien hoe KlimaatGesprekken gegroeid is.
Ik ben ook heel trots op het bestuur. Ik vind het mooi dat we als bestuursleden heel verschillend zijn, maar tegelijkertijd complementair. We hadden een heidedag in juni, en heel snel waren we eruit wat onze visie is, onze strategie en onze waarden. Dat is ook wat de founders in Engeland opviel: we zijn als organisatie echt professioneel.
Maar waar ik vooral trots op ben is dat er nu op verschillende plekken groepen lopen: in Leiden, Amsterdam en Amersfoort. Utrecht en De Bilt beginnen eind februari. Amsterdam heeft zelfs een wachtlijst voor deelnemers!
Tegelijk is het spannend. 2016 was een opstartjaar, in 2017 moeten we het waar gaan maken. We willen 300 mensen bereikt hebben in 2017, dus de groepscoaches moeten echt hun groepen gaan draaien. Ik heb er alle vertrouwen in, want KlimaatGesprekken past bij de huidige tijdgeest. Juist door mensen als Trump ontstaat er een tegenreactie, zoeken mensen verbroedering. KlimaatGesprekken biedt hoop en handelingsperspectief, en dat is een gouden combinatie.”
Gezocht: klimaatcoaches in Utrecht!

Met steun van de Gemeente Utrecht gaan wij KlimaatGesprekken sterk opschalen in Utrecht om zo een significante bijdrage te leveren aan het verder vergroenen van deze mooie gemeente. Daarom zijn we op zoek naar vrijwillige groepscoaches die zich hier samen met ons voor willen inzetten.

Kom jij uit Utrecht en lijkt het je leuk om professioneel opgeleid te worden tot Klimaatcoach en groepen te gaan begeleiden in Utrecht? Kijk dan voor meer informatie naar de vacature op onze website.
KlimaatGesprekken in Amsterdam
 

We zijn van start in de hoofdstad! Inmiddels is de eerste Amsterdamse KlimaatGesprekkengroep succesvol gestart, hebben we een wachtlijst voor nieuwe groepen en staan er al veel potentiële groepscoaches te popelen om aan de slag te gaan. Groepscoach Stan stelde zijn huis weer beschikbaar en in de ‘Stankroeg’ van KlimaatGesprekken Amsterdam hebben we de officiële kick-off gevierd. Kantelpuntcoördinator Marieke heeft met al deze energie en de vele ideeën in ieder geval genoeg te doen het komende jaar. Op naar de 100 deelnemers in 2017!

 

“Aan de Amsterdamse grachten

Heb ik heel mijn hart voor altijd verpand

Amsterdam vult mijn gedachten

Als de groenste stad in ons land”

Drie vervoerstips

Een betaalbare elektrische auto met een actieradius van 400 kilometer… Volgens velen is de nieuwe Opel Ampera-e, komend voorjaar te koop, de eerste écht grote stap naar massaal elektrisch rijden. We gaan het zien. Voor wie nog geen 40.000 euro op zijn Triodos- of ASN-rekening heeft staan: 3 alternatieven voor de eigen auto.

  1. “Daar komt helemaal geen bus! Of alleen een die je een dag van tevoren met bestellen via een geheim telefoonnummer.” Met de ov-fiets is dat probleem voor altijd opgelost. Je haalt hem op bij ieder station in Nederland. Sinds kort betaal je geen abonnementskosten meer, een fiets kost 3,85 per 24 uur.
  2. Koop grote fietstassen en monteer een bagagedrager aan de voorkant van je fiets, al dan niet met hip houten krat. Dan hoef je nooit meer met de auto boodschappen te doen.
  3. De deelauto: ideaal als je weinig rijdt. Je kunt een kiezen voor organisatie die zelf auto's heeft, bijvoorbeeld GreenWheels en ConnectCar. Of je gebruikt de auto van een buurtgenoot via MyWheels of SnappCar.

Vacatures

Vind jij het leuk om je in te zetten voor een duurzame toekomst voor Nederland? Wij zijn op zoek naar o.a. een secretaris en een algemeen bestuurslid. Maar ook andere inzet en talenten zijn welkom!

Lees meer over onze vacatures
Wat doet Stichting KlimaatGesprekken?

 

Voor particulieren
Je kan meedoen aan zes workshops in een kleine groep van 4 tot 8 personen. Deze workshops worden begeleid door een getrainde groepscoach en je krijgt een lees- en werkboek, met daarin 175 acties. En soms hebben we leuke losse, grotere bijeenkomsten, dus houd onze agenda in de gaten!

Voor organisaties
Voor medewerkers bieden we ook de zes workshops. Daarnaast zijn maatwerkprogramma's mogelijk zoals inspiratiesessies over de inzet van klimaatpsychologie voor gedragsverandering

Aantoonbaar effect
Klimaatgesprekken is gebaseerd op het succesvolle Carbon Conversations, dat in het Verenigd Koninkrijk al 10 jaar bestaat, onderscheiden werd door The Guardian en duizenden mensen bereikte. Universitair onderzoek toonde aan dat het mensen helpt om hun eigen klimaatimpact te verminderen met gemiddeld 20%. Dit effect is duurzaam, en neemt zelfs toe in de jaren na de workshops.


Meedoen?
Meld je aan, dan zoeken we een groep in de buurt van je woonplaats.   
Deel
De nieuwsbrief
Via
Social media
Copyright © 2017 Klimaatgesprekken, All rights reserved.


Wil je veranderen hoe je deze emails ontvangt?
Je kan je voorkeuren wijzigen or afmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp