Copy
KlimaatGesprekken E-course deel 4 van 6 | Online versie
E-course Klimaatgesprekken voeren
Deel 4: Een gesprek starten met organisaties of op je werk
Beste <<Voornaam>>,

Welkom bij deel 4 van deze e-course. Deze keer geven we je tips om je handafdruk te vergroten op je werk, of bij andere organisaties. Denk aan een klimaatgesprekje bij je favoriete restaurant. Of hoe je erover kunt beginnen bij je leidinggevende.
Gesprekken op je werk
Hoe begin je een gesprek over het klimaat op je werk? Je kunt de tips gebruiken die we je in eerdere mails gaven: de 6 pijlers van een goed klimaatgesprek, het belang van timing, het nemen van kleine stapjes en het delen van positieve ervaringen met klimaatvriendelijke keuzes. Wat een goed gesprek is, hangt ook af van jouw werksituatie. Wat is er mogelijk op je werk?

Drie tips:
1. Zoek collega-klimaatjes
Zijn er al mensen verantwoordelijk voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) of duurzaamheid binnen jouw organisatie? Of heb je collega’s die het klimaat belangrijk vinden? Wordt er al gerapporteerd over duurzaamheid? Sluit aan bij al bestaande initiatieven en kijk wat je kunt toevoegen.
2. Zoek uit wie over dit soort zaken gaat
Wie neemt de besluiten over energieverbruik in jullie kantoor, duurzaam aanbesteden of de lease-auto’s? Of, wie kan deze besluiten beïnvloeden? Het hoofd van de technische dienst, de host van je co-workingspace, het secretariaat of de schoonmaker? Soms loont het ook om het met directe collega’s te bespreken om het draagvlak voor klimaatvriendelijk werk te vergroten.
3. Kom met ideeën.
Als je alternatieven aandraagt, maak je het gemakkelijker voor je leidinggevende, collega's en je organisatie als geheel om stappen te nemen. Hoe lager de drempel, hoe makkelijker beslissingen genomen worden.
Welke ideeën kun je voorstellen?
 • Kun je je eigen werkzaamheden duurzamer doen? Bijvoorbeeld in de organisatie van een evenement, reizen naar congressen of inkopen en aanbesteden. Denk ook aan groene stroom inkopen, bewegingssensoren voor licht installeren en vegetarische lunches.
 • Sluit aan bij wat je organisatie doet en waar deze baat bij heeft: een nieuw type klant bereiken die duurzaamheid belangrijk vindt, lagere lasten door energiebesparing op jullie werkplek, of een financiële tegemoetkoming inzetten voor e-bikes in plaats van lease-auto's.
 • Sluit aan bij waar jouw organisatie goed in is. Gastvrijheid? Nodig mensen uit om te komen praten over duurzamere oplossingen en leer er zelf ook van. Logistiek? Zet vooral in op het wegnemen van verspilling. Zorg? Verzorg samen ook de groenstrook naast het parkeerterrein!
 • Wil je het groter aanpakken? Breng dan de uitstoot in kaart. Dat is een goede eerste stap om te kijken waar je organisatie de meeste winst kan behalen. Waarschijnlijk is dat minder bedreigend dan het hele businessmodel omgooien! Succesvolle eerste stappen, en het daarmee gepaard gaande bewustzijn, kunnen de weerstand daarvoor doen afnemen.
 • Volg de goede voorbeelden van andere organisaties, zoals verhalen van koplopers of sluit je aan bij een project of netwerk in jouw sector.
 • Stel voor om op je werk samen een programma te doen, zoals een ‘low car diet’, ‘the footprint challenge’ of het 5-stappenplan naar CO2-neutraal ondernemen.
Last but not least: je kunt onze eigen KlimaatGesprekken workshops ook voeren op je werk! Zo gaven we onze workshopreeks bij adviesbureau Tauw. Deelnemer Floris zei er dit over:
Extra tip: Vier de vooruitgang! Wanneer doet je organisatie het goed genoeg? In plaats van vergelijken met wat zou moeten of wat anderen doen, werkt het goed om te kijken naar de vooruitgang van je organisatie (of jezelf) ten opzichte van waar je eerder stond. Besef dat je geen expert hoeft te zijn om stappen te zetten. Zo houd je de moed erin (je bent onderweg!) én kun je elkaar complimentjes geven.
Gesprekken met andere organisaties
Je kunt ook andere organisaties beïnvloeden door een gesprek te beginnen. Wat dacht je van een klimaatgesprekje bij je sportschool? Of bij de kapper, of je lokale bibliotheek. Misschien kun je eens vragen wat zij doen aan duurzaamheid of vertellen over een positieve ervaring. "Draaien jullie airco en beeldschermen eigenlijk op groene stroom?", “Gebruiken/kennen jullie ook duurzame merken shampoo?”, “We hebben laatst in ons oude kantoorpand alle ramen geïsoleerd. Dat scheelde enorm veel kosten.” Of vraag de school van je kinderen of ze al meedoen met de schooldakrevolutie (zonnepanelen op alle scholen).
Ook grotere organisaties kun je - gevraagd en ongevraagd - feedback geven. Het leidt misschien niet meteen tot een gesprek, maar mogelijk zet je ze wel aan het denken. Onafhankelijke vergelijkingssites hebben o.a. voorbeeldmails die je kunt gebruiken:

Hier vind je argumenten om je organisatie te overtuigen dat het wel wat duurzamer kan. Ook bij MVO Nederland is veel informatie te vinden over toekomstbestendig ondernemen. De Correspondent schreef een stappenplan om te verduurzamen voor organisaties van ca. 50 personen. En als dat nog niet genoeg is, staan hier 76 tips om een evenement duurzaam te maken.
Verdieping...
Ook deze keer weer toelichting op een van de zes pijlers: luisteren & doorvragen’. Stel je wilt erachter komen hoe iemand tegenover klimaatacties staat. Of leren wat die persoon nodig heeft om van weten naar doen te komen. In beide gevallen is luisteren en doorvragen altijd van waarde. Binnen een werkcontext kan dit nog extra het geval zijn, omdat mensen zich mogelijk vaker gestrest voelen dan in privésituaties. Of zich beperkt voelen door de taken en bevoegdheden die bij hun rol passen. Begrip en empathie tonen kan dan al veel goeds doen. 

Om dat te kunnen doen luister je en vraag je door. Als bijvoorbeeld jouw leidinggevende geen budget of bevoegdheid heeft voor het isoleren van de kantoorruimte of vreest voor protest als de verwarming op kantoor een graadje lager zou staan, dan kun je doorvragen: "en stel dat we dat bedrag wel beschikbaar zouden hebben, of stel dat blijkt dat de meerderheid het wel prima vindt, wat zou je er dan van vinden?” Of je kunt zeggen: “Ja, ik begrijp dat we dit niet besluiten als sommigen het er echt niet mee eens zijn. Ik zou dat wel jammer vinden. En jij?

Om een goede gesprekspartner te zijn bij toekomstige klimaatacties kan het ook belangrijk zijn om te incasseren. Het laat zien dat je luistert en maakt de kans groter dat je andermans werkelijke argumenten leert kennen. Hopelijk blijven ze met jou het gesprek aangaan over dit onderwerp. Stel jij hebt aan je kapper gevraagd: "Waarom laten jullie eigenlijk ook 's avonds de verlichting van de zaak aan, vinden jullie dat geen energieverspilling?” En de reactie is: “Nee joh, zakelijk kost die energie bijna niets en zo ben ik ook wat minder aantrekkelijk voor inbraken.” Dan kun je incasseren door te zeggen: “Oh ja, de kosten en inbraken zijn natuurlijk ook redenen om wel of niet het licht aan te laten. En dat is misschien wel belangrijker dan energieverspilling voor je?” De kapper voelt zich hierdoor begrepen en voelt zich eerder geneigd om ook naar jouw beweegredenen te vragen. Dat is de start van een gesprek.
Wat kun jij doen?
#handelingsperspectief…
Ben jij een klimaatmotivator, klimaatactiveerder of klimaatheld? Kies een van onderstaande acties om de komende week uit te voeren:
 • Klimaatmotivator: Vraag: "Zeg, wat is eigenlijk ons duurzaamheidsbeleid?" Of vraag bij een zaak waar jij vaak komt/koopt "Wat doen jullie zoal aan duurzaamheid?" 
 • Klimaatactiveerder: Vraag op je werk: "Wie wil met mij carpoolen / een duurzaamheidscommissie vormen / inspiratiesessie organiseren /… ?" Of nodig mensen uit voor een restaurant dat klimaatvriendelijk eten op de kaart heeft staan (vega, in het seizoen, lokaal). Ken jij de vegavrijdagen in Apeldoorn al?
 • Klimaatheld: Zeg: "Ik verzamel handtekeningen voor een groter klimaatvriendelijk aanbod bij de bouwmarkt. Als blijkt dat tientallen mensen meer tuinmeubels willen van gecertificeerd hout, dan kan dat voor een ondernemer echt een reden zijn om het aanbod aan te passen."
Heb je behoefte aan tips voor een specifieke situatie? Heb je iets meegemaakt waarin wat meer inzicht in een goed klimaatgesprek had geholpen? Mail ons je vraag of verhaal, zodat we hierin kunnen meedenken. 
Help ons deze e-course verder te ontwikkelen!
 • Geef feedback. Wat kan er beter in deze mail? Wat is er top?
 • Doneer. Met een paar euro van elke deelnemer kunnen we de kosten van het emailplatform dekken, met meer mogelijkheden voor de e-course en minder werk voor het vrijwilligersteam.
 • Tip anderen om deze e-course te gaan volgen! 
Wil jij andere klimaatmotivators, -activeerders en -helden ontmoeten in je eigen woonplaats?
Geef je dan op voor onze workshopreeks.
Samen met gelijkgestemden ontdek je manieren om je leven klimaatvriendelijker in te richten. De workshops zijn praktisch, ongedwongen en leuk. In zes workshops van twee uur verken je samen welke klimaatvriendelijke keuzes jij kunt maken, op een manier die past bij je eigen situatie en doelen.
Iedereen kan meedoen. Voorkennis is niet nodig; wel de wens om klimaatvriendelijker te leven. We horen ook vaak van deelnemers dat het een makkelijke manier is om met je omgeving meer in gesprek te raken over klimaatacties, omdat je nieuwe dingen leert en nieuwe mensen ontmoet op deze workshopreeks. Meer informatie of meld je aan
Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld voor de E-course Klimaatgesprekken voeren.

Wil je de nieuwsbrief niet langer ontvangen?