Copy
In het Netwerk Afvalwaterketen Delfland (NAD) werken twaalf gemeenten, twee drinkwaterbedrijven en het Hoogheemraadschap van Delfland samen aan een betrouwbare, betaalbare, toekomstbestendige en duurzame afvalwaterketen. Wij informeren u met deze nieuwsbrief over de activiteiten van het Netwerk.

Uitnodiging netwerkbijeenkomst 6 april 2017

Tijdens de netwerkbijeenkomst van 6 april staat het delen van ervaringen en resultaten centraal. Je bent van harte welkom om 12.00 in de raadszaal bij de Gemeente Lansingerland. Het adres is: Tobias Asserlaan 1, 2662 SB in Bergschenhoek.
 

Aanmelden

Heb je je nog niet aangemeld? Doe dat in verband met de lunch nog even bij Hanny Vrieswijk.
 


Programma

12.00 - 13.00
Inloop met lunch
 
13.00 – 13.20
Welkom en mededelingen door Ester de Bever
 
13.20 – 13.45
Jeanette Gerkens geeft ons een kijkje in de (afval)waterprojecten van Lansingerland


13.45 – 16.45
1. Ter plekke twee projecten kiezen om ervaringen te delen
    (twee rondes van elk 25 minuten):
 • Branchestandaard - hoe kwetsbaar zijn wij eigenlijk? Eerste resultaten en reflectie
 • Kringloopsluiting - hoe dichtbij is het maken van drinkwater uit afvalwater?
 • RTC Delft – Hoe werkt calamiteitensturing en wat hebben we geleerd?
2.  Uniformgegevensbeheer: hoe ziet het ideaalplaatje voor
     de toekomst eruit, welke stappen worden er al gezet en
     wie doen er mee?

  
3. Ter plekke twee projecten kiezen om ervaringen te delen
    (twee rondes van elk 25 minuten):
 • Transitieteam – NAD in transitie, hoe ver ben jij al?
 • Inzicht in kosten- en financieringsmodellen – wat valt op uit de vergelijkingen en hoe gaan we verder?
 • Onderhoud transportssysteem / gemalenbeheer zuid – worstelen met wetgeving: samen leren hoe het kan en mag.
16.45
Napraten bij de borrel
 
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Hanny Vrieswijk.
 

Highlights 2017

 • We gaan voor concrete resultaten in projecten zoals Branchestandaard, Reinigen en Inspectie, Kringloopsluiting en Samen meten en monitoren.
 • We zorgen dat gemalenbeheerders op één locatie samenwerken.
 • We doen mee met de Week van Ons Water en organiseren een bestuurdersexcursie.
 • We starten met elkaar (inmiddels 15 partners!) ook nieuwe zaken op die voor ons allemaal van belang zijn. Het Transitieteam verkent de transitie naar 2050. Durven we al na te denken over onze toekomstige organisatie of het financieringsmodel van de toekomst?
 • Hoe benutten we de bestuurlijke kracht van ons netwerk nog beter? Helpt hun netwerk ons op weg in subsidieland?
 • Het NAD goes international in 2017! We zijn in juni aanwezig op de IWA conferentie (Embrace the Water) in Göteborg.

Voor NAD-Bestuurders


Er zijn inmiddels vier thematische routes uitgestippeld voor de bestuurdersexcursie op 12 mei (van 16.00 tot 19.00 uur). Het gaat om: ‘huishoudelijk afvalwater’, ‘glastuinbouw’,’ klimaatverandering’ en ‘maatregelen voor de bui van de eeuw’.

Begin- en eindpunt is de rioolwaterzuivering Harnaschpolder. Er zijn stops bij drinkwater-locaties zoals de Watertoren in Monster, bij gemeentelijke gemalen en pompinstallaties. In de bus wordt toelichting gegeven op de waterketen en in elke bus gaan leden van de jeugdraad van Hoogheemraadschap Delfland mee om te vloggen.

De vooraankondiging was al eerder verzonden; eind maart versturen we de uitnodiging en kunnen bestuurders zich aanmelden. Heb je nog vragen over de bestuurdersexcursie, neem dan contact op met Ester de Bever.

Voor het publiek


Vanaf zaterdag 13 mei organiseren de gemeenten, het hoogheemraadschap van Delfland en Dunea en Evides tal van activiteiten.
Gemalen en waterzuiveringsinstallaties gaan open en kinderen leren wat niet in het riool thuishoort op een water ‘doe-middag’. Bijna elke NAD-partner doet daarnaast mee met de fietsroute app. Via je smartphone of tablet volg je een route langs interessante waterpunten, waar je met tekst of film informatie over krijgt.

Het NAD zorgt voor een gezamenlijk vormgegeven kalender met activiteiten en de coördinatie van de pers. Hiervoor is contact met (communicatie)medewerkers van alle NAD partners.

Heb je nog vragen of ideeën? Geef het door aan Nicky Struijker Boudier, communicatie NAD.

Kennisbijeenkomst en jaarstart

Tijdens de kennisbijeenkomst op 26 januari doken we samen met collega’s van andere (afvalwater)regio’s en samenwerkingsverbanden de diepte in. We discussieerden over de uitdagingen in de verschillende manieren van samenwerken.
 
Arie Janssen en Jelle de Lange (Hoogheemraadschap van Rijnland) gaven namens het waterketencluster Bollenstreek een kijkje in hun gezamenlijke Integrale Afvalwaterketenplan (iAWKP). Door samen een plan op te stellen is veel geld bespaard.
 
De gemeente Laren – tijdens de kennisbijeenkomst vertegenwoordigd door Anne Wietse Boer - steekt 1,4 miljoen euro in zowel onder- als bovengrondse voorzieningen in de openbare ruimte om de wateroverlast te verminderen. Deze maatregelen zijn nog niet afdoende. Daarom wordt met een hemelwaterverordening ook ingezet op verplicht afkoppelen en op eigen terrein bergen van hemelwater.
 
Wim Heijbroek van WINNET over de samenwerking binnen de Utrechtse afvalwaterregio. In 2012 – 2016 haalde men de financiële doelstelling en is een aantal projecten naar tevredenheid uitgevoerd. Punten van aandacht: zorg dat de deelnemers de energie erop houden; het aantonen van realisatie van de doelstelling over het geheel en per activiteit blijft lastig.Wethouder Nadine Stemerdink van Leidschendam-Voorburg trapte tijdens de borrel het nieuwe NAD jaar af. Lees hier haar toespraak. Wil je weten wat de NAD'ers in 2017 voor het NAD gaan doen? Kijk hier. Je vindt hier ook een uitgebreider verslag van de bijeenkomst.

 

Waterinnovaties

Benieuwd naar de top 50 van prachtige waterinnovaties in 2016? Klik hier.

 
deel op facebook
Tweet
deel via email
deel via linkedIn


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Netwerk Afvalwaterketen Delfland · Gemeente Pijnacker - Nootdorp · Oranjeplein 1 · Pijnacker, ZH 2641 EZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp