Copy
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF JULI 2021
1. Een koppel vertelt:
     Wouter & Gilliano
2. Afsluiting schooljaar 2020-2021
3. Even voorstellen:
    Nieuwe secretaris BBBSR bestuur
4. Arm in Arm
5. Uitnodiging kinderfeestjes
6. Upcoming BBBSR events
7. Donatiepotten en posters
8. To do in Rotterdam
9. Tips extra ondersteuning van kinderen
10. To do tips voor thuis
EEN KOPPEL VERTELT: WOUTER & GILLIANO
Hoe vinden jullie het om een match te hebben? Hoe komt het dat jullie hier zo over denken?
Super leuk, want we doen leuke dingen, chillen veel, hebben geen ruzie.

Was dit was je had verwacht van het zijn van een Big/Little? Wat is er anders?
 • Big: Jazeker. Ik had alleen niet verwacht dat ik zo veel zou leren van mijn Little.
 • Little: Ja, het was wat ik verwachtte. Mijn vorige Big Brother was ook heel lief en mijn nieuwe Big Brother is nog liever en jonger. Alleen mijn vorige Big Brother nam chips mee en deze neemt donuts mee.
Hoe zou je de matchrelatie omschrijven?
Geweldig. We sporten vooral veel en chillen veel buiten. Ook speelden we veel kaartspellen.

Wat is de leukste activiteit die jullie tot dusver samen hebben ondernomen? Waarom was dit zo leuk?
We hebben vandaag een spelletje bedacht met jongleerballen die we tegelijk naar elkaar gooien en dat is super leuk!

Wat heb je geleerd tijdens de match?
Big: Ik heb TikTok dansjes geleerd en kan nu hooghouden met een voetbal. Verder voel ik me zelfverzekerder door de match. Ik denk dat mijn Little wat rustiger is geworden.

Hebben jullie over een tijd nog contact? Waarom wel/niet?
Wij blijven volgend jaar nog een match, dus we houden zeker contact!

Zou je anderen een match aanraden? Waarom wel/niet?
Wij zouden iedereen die er behoefte aan heeft een match aanraden, want je kan veel van elkaar leren en het is een goede afleiding als het thuis of op school niet zo goed gaat.
AFSLUITING SCHOOLJAAR 2020-2021
Dit schooljaar hebben wij 85 Little Brothers & Sisters op verschillende scholen verspreid over Rotterdam blij mogen maken met een Big Brother of Sister. Ondanks het bewogen schooljaar zijn er bijzondere connecties ontstaan, veel leuke momenten beleefd, mooie vertrouwensbanden opgebouwd en soms zelfs al echte vriendschappen ontstaan. We kijken met trots terug op het afgelopen schooljaar. Normaliter sluiten we ons schooljaar af met een knallende Big Day met alle School-based matches. Helaas was dit niet mogelijk, wegens het Coronavirus. Toch hebben we het schooljaar gelukkig feestelijk kunnen afsluiten en hier zijn wij erg trots op.
Alle School-based mentoren konden bij ons een goed gevulde picknicktas ophalen. Op deze wijze konden zij het schooljaar afsluiten met een feestelijk ontbijt, brunch of lunch. Er zat een mix in van minibroodjes en croissants, wat lekkers, pakjes en flesjes drinken en een stuk fruit kon natuurlijk ook niet ontbreken. 

Het was een groot succes! We hebben veel leuke reacties mogen ontvangen van de Big Brothers & Sisters en leuke foto's voorbij zien komen. Ook bij de evaluatiegesprekjes met de Littles gaven meerdere Littles aan dit een van de leukste activiteiten te vinden. Erg leuk om te horen!
Hallo Jumbo Schiedamseweg,

Wij willen jullie hartelijk bedanken voor jullie donatie, waarmee wij zelf de benodigde boodschappen voor een picknick konden aanschaffen in jullie winkel.

We hebben hiermee een hoop kinderen blij  kunnen maken en ze een leuke picknick met hun Big kunnen bezorgen. Hierdoor hebben wij het schooljaar toch feestelijk kunnen afsluiten.

Dank je wel!
Naast de gezellige picknick hebben wij de Littles ook nog een mooie herinnering meegegeven aan dit schooljaar. Tijdens de evaluatiegesprekjes met de Littles hebben matchcoördinatoren Leroy en Lotte alle kinderen persoonlijk een mooie mok kunnen geven. Op deze mok stond hun naam en een belangrijke boodschap, namelijk: "Je bent een kanjer"

We hopen dat alle Littles ondanks het onrustige schooljaar toch veel hebben kunnen genieten van de momenten, online en offline, met hun Big Brother of Sister en er met een grote glimlach op terugkijken.
EVEN VOORSTELLEN: NIEUWE SECRETARIS BBBSR BESTUUR
Mijn naam is Franciska Zijlmans-Wierenga en woon in Rotterdam met mijn man Bart en 3 kinderen. In het dagelijks leven ben ik deels docent op de Willem de Kooning Academie en deels coach en mediator in mijn eigen praktijk.

Omdat ik vind dat Big Brothers Big Sisters of Rotterdam het verschil kan maken in het leven van een kind, ben ik blij dat ik iets kan bijdragen aan deze stichting als secretaris in het bestuur.

We willen blijven bouwen aan goede kwalitatieve mentoring projecten voor zo veel mogelijk Rotterdamse kinderen en hierbij zo veel mogelijk mensen en instanties die dit ook een warm hart toedragen betrekken!
Arm in Arm
Het jaar 2021 is door het Rotterdamse college uitgeroepen tot Jaar Tegen Armoede. In mei lanceerde Rotterdam een stadsbrede samenwerking tegen armoede. Elke Rotterdammer die niet goed rond kan komen heeft recht op hulp. Arm in Arm. Rotterdammers tegen armoede. 

Wij zijn trots dat we een bijdrage leveren aan het bestrijden van armoede. Samen maken we ons hard voor de 60.000 Rotterdamse huishoudens op of rond de armoede grens. 

Doe je mee? Sluit je bij ook aan!
http://rotterdamarminarm.nl
WIL JIJ JOUW KINDERFEESTJE VIEREN?
Wilga Zibel organiseert voor onze Littles gratis kinderfeestjes! Wil jij ook graag zo'n leuk kinderfeestje vieren? 

Samen met haar team verzorgt Wilga een spelmiddag, waarbij er gebruik wordt gemaakt van het Play your colours spel. Het is verbindend, liefdevol en tovert een stralende lach op het gezicht van het kind.

In het spel gaan jij en je vrienden als avonturier op ontdekkingsreis om met elkaar te ontdekken hoe waardevol iedereen is en hoe uniek jullie mogen zijn. Je vult je eigen schatkist met alle mooie ontdekkingen over jezelf en ziet eveneens de waardevolle unieke schatkist van een ander.

Ben jij tussen de leeftijd van 8 t/m 14 jaar? Dan kan jij samen met Wilga en haar team een feestje vieren! Je mag 5 vrienden uitnodigen, zodat de groep uit maximaal 6 kinderen bestaat. Wilga komt het feestje geven bij jou thuis.

Mocht je interesse hebben, stuur even een e-mail aan: LBakx@bbbs-rotterdam.nl 
Je ontvangt dan een code om je aan te melden.

Het kinderfeest wordt aangeboden door de Wilga Zibel Foundation,
vanuit de Colours of our Heart Academy.

www.coloursofourheart.com
www.wilgazibel.nl
UPCOMING BBBSR EVENTS
22 JULI: THEMA-AVOND JEUGDCRIMINALITEIT & DRILLRAP

Op 22 juli vertelt gastspreker Robby Roks ons meer over jeugdcriminaliteit en drillrap. Robby is docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Criminoloog. Hij heeft in de afgelopen jaren diverse projecten uitgevoerd, waarbij hij observaties uitvoerde bij bendes zoals de Crips in Den Haag. Ook heeft hij zich verdiept in drillrap. Hij wil via deze thema-avond meer kennis geven over hoe jongeren betrokken raken bij criminialiteit, wat drillrap is en welke rol dit speelt.
31 JULI: CBM/SNTR BIG DAY

Op 31 juli is er een Big Day voor onze Community-based matches. Tijdens deze dag krijgen de Littles een kookworkshop. De Bigs gaan ondertussen een schilderij maken. Vervolgens gaan we gezamenlijk van het heerlijk eten genieten dat is bereid door de Littles.

Er zijn nog enkele plekken vrij. Ben jij een CBM/SNTR match en wil je erbij zijn? Klik dan snel hier.
26 AUGUSTUS: INTERVISIE-AVOND

Om onze Bigs optimaal te kunnen begeleiden vinden wij het belangrijk om met elkaar te kijken naar obstakels en problemen die jullie mogelijk tegenkomen in je match. In de vertrouwdheid van de intervisiegroep is er ruimte voor uitwisseling en wordt er gewerkt aan bruikbare oplossingen en adviezen.

Heb jij interesse om mee te doen aan een van deze intervisie-avonden, maar je nog niet aangemeld? Klik dan hier om je aan te melden.
28 AUGUSTUS: PICKNICK

Op 28 augustus organiseren wij in het Euromastpark een picknick voor onze Community-based matches. Ook onze School-based Bigs zijn van harte welkom om aan te sluiten! Tijdens de picknick kunnen jullie andere matches ontmoeten, leuke momenten met elkaar delen, ideeën uitwisselen over wat je zoal kunt ondernemen en gewoon lekker kletsen met elkaar. Ook geeft dit weer de gelegenheid aan de Littles om andere Littles te ontmoeten.

Ben jij erbij? Klik hier om je aan te melden.
18 SEPTEMBER: PLAY YOUR COLOURS GAMEDAY

Op 18 september organiseren wij een leuke middag voor onze Community-based matches bij ons op kantoor, waarbij de matches het spel Play your Colours gaan spelen. Dit is geen gewoon spelletje, maar materiaal om je bewustzijn te activeren en/of te vergroten. Tijdens het spelen ontstaan er meteen verbindingen om vanuit nieuwsgierigheid en openheid jezelf en de ander te leren kennen. Als avonturier ga je op pad via verschillende gekleurde routes om de eilanden te ontdekken. Het einddoel is om te ervaren wie jij bent, wie de ander is en wat jouw kleuren zijn.

Een uitnodiging volgt!
PLEK GEZOCHT VOOR POSTERS
Om in beeld te komen bij nieuwe potentiële Bigs zijn wij op zoek naar goede plekken om posters op te hangen. 

Weet jij een goede plek in Rotterdam of Capelle aan den IJssel waar wij een (A3 formaat) poster kunnen en mogen ophangen, dan horen we het graag!

Ophalen op ons kantoor en zelf ophangen mag ook.
Wij denken aan winkels, cafés, sportclubs, theaters, bioscopen, scholen, bedrijven, kerken, moskeeën of gewoon thuis voor het raam.

Kom jij een poster tegen? Maak een selfie, post het op social media en tag ons.
Je maakt kans op een koekblik van Koekela!
BIG BROTHERS BIG SISTERS DONATIEPOTTEN

Ook hebben wij natuurlijk onze onwijs leuke donatiepotten! We mogen al op een paar leuke plekken staan. Onze eerste donatiepot mochten we plaatsen bij Huidkliniek Mirette in Rotterdam Kralingen! Daar heeft de pot een hele mooie plek gekregen. Ook hebben we een mooie donatiepot mogen plaatsen bij Bastiaans optiek in Rotterdam Kralingen. Dank hiervoor!

Weet jij of heb jij ook een mooie plek voor onze donatiepot, stuur ons dan een berichtje en wij komen hem brengen. Als je dat wilt, dan kan jij met foto in onze volgende nieuwsbrief.
TO DO IN ROTTERDAM
MARITIEM MUSEUM ROTTERDAM ZOMERACTIVITEITEN

Kleine avonturiers kunnen spelen in een “zandsloep”,reuzenbellen blazen met zeepsop of het dek zwabberen om een zeemanstattoo te verdienen. Ze gaan op zoek naar de dieren met een spannende speurtocht en komen er achter of ze stoer genoeg zijn voor het Professor Plons klauterparcours! 
De zomerse activiteiten op de kade starten om 12.00 uur, tot 20.00 uur.

Meer informatie? Klik hier.   
CHOREOGRAPHY OF ICE CREAM - 22.07.'21 T/M 25.07.'21

Ben jij graag creatief bezig? Doe mee met de experimentele Choreography of Ice Cream Summer School tijdens de zomervakantie. In vier intensieve dagen leer je aan de hand van storytelling en performance een installatie ontwerpen en bouwen die bewegingen omzet in ijs.
Je krijgt les van een echte ontwerper en choreograaf, bouwt aan je portfolio, leert nieuwe materialen gebruiken, verbetert je ontwerp- en maakvaardigheden en leert inspirerende mensen kennen. Deelname is gratis en staat open voor iedereen vanaf 12 jaar. 

Meer informatie? Klik hier.   
VIRTUAL KINESTHETICS - 02.08.'21 T/M 06.08.'21

Doe mee met de Virtual Reality Design en Architectuur Summer School tijdens de zomervakantie!

In zeven dagen leer je onder begeleiding van echte architecten een opblaasbare Virtual Reality installatie bouwen waarin de digitale en de fysieke wereld met elkaar samenvloeien. Je krijgt les van echte architecten. Op zaterdag 7 augustus vindt er een evenement plaats waar jouw gemaakte werk wordt gedeeld met het publiek.

Meer informatie? Klik hier.   

FUTURELAND VIERT ZOMER!
 
Op verschillende dagen in de zomervakantie zijn er leuke knutselworkshops! Beschilder stenen, een canvas of knutsel een container. De verschillende activiteiten worden wisselend aangeboden. 

Speurneuzen gezocht! Wil je speuren op het Maasvlaktestrand? Haal je gratis speurtocht op bij FutureLand en ga zelf op pad naar duin en strand en leer alles over de dieren en bedrijven in de omgeving.

Meer informatie? Klik hier.   
SPEELBOS RAVVIOTA
 
In het Schollebos vind je avonturenspeelbos Ravottia, een toffe speelplek voor kinderen van 4 tot 12 jaar (onder toezicht). Kids kunnen hier lekker spelen met het trekpontje, de totempaal en de kabelbaan. 

Tevens vind je hier verschillende themagebieden met klautertorens, heksenbomen, educatieterreinen en een pad met hindernissen. Ook is er gelegenheid om te picknicken.

Meer informatie? Klik hier.
DE STAD UIT
 

De Stad Uit brengt kinderen uit stenige wijken naar het Rotterdams platteland. En dat is hard nodig. Natuur maakt slim. Je gebruikt andere hersengebieden die in verband staan met lange termijnplanning en creativiteit. Kinderen krijgen hier een natuurervaring om nooit meer te vergeten. Ze gaan bijvoorbeeld zeedier vissen in Hoek van Holland, organiseren een stoepplantentocht en houden een spetterend stranduitje.

Meer informatie? Klik hier.
TIPS EXTRA ONDERSTEUNING KINDEREN
SAM& VOOR ALLE KINDEREN

Schoolreisjes, sporten, muziekles, een verjaardag vieren of een uitje. Het lijkt normaal dat alle kinderen in Nederland dit kunnen doen, maar niet elke ouder kan het betalen. Door de coronacrisis wordt de groep voor wie dit niet vanzelfsprekend is steeds groter. Ben je een ouder met weinig geld of ken je een kind dat opgroeit in deze situatie, kijk dan op de website van www.samenvoorallekinderen.nl

Signaleer jij dit als Big Brother/Sister?
Neem dan contact op met jouw matchcoördinator.
HUIZEN VAN DE WIJK

Ben jij bekend met het Huis van de Wijk in jouw wijk? De Huizen van de Wijk bieden vaak leuke activiteiten aan, verschillend per Huis. Denk hierbij aan verschillende voorzieningen en activiteiten, zoals activiteiten voor de kinderen, huiswerkbegeleiding, maar ook een taalcursus, schuldhulpverlening of les in gezond eten en bewegen. 

Welk Huis van de wijk bij jou in de buurt zit, vind je hier

CRUYFF COURTS


Kinderen hebben een veilige speelruimte nodig die uitnodigt om buiten te spelen. Daarom zijn er Cruyff Courts. Een veilige ontmoetingsplek waar kinderen kennis maken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken en ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Waardevolle ervaringen die zij meenemen in hun ontwikkeling op fysiek en mentaal vlak, maar ook in de maatschappij.

Meer informatie of wil je weten waar het dichtstbijzijnde Cruyff Court is? Klik hier.

MEEDOEN IN ROTTERDAM

Meedoen in Rotterdam helpt kinderen van 4 tot 18 jaar van ouders die een inkomen hebben van maximaal € 1600,- netto voor alleenstaande ouders en € 1800,- voor twee-ouder gezinnen. Ook huishoudens met een hoger inkomen die zijn toegelaten tot een schuldsaneringstraject van de Kredietbank kunnen een aanvraag bij hen indienen. Juist voor deze huishoudens en hun schoolgaande kinderen kan Meedoen in Rotterdam een welkome ondersteuning bieden.

Wil jij jouw kinderen laten meedoen?
Klik hier om te kijken wat je kan aanvragen.

TO DO TIPS VOOR THUIS
RECEPTEN
YOGHURTIJSJES
(6 stuks)
 • 6 ijsvormpjes of papieren bekertjes
 • ijsstokjes (lepeltjes kunnen evt. ook)
 • 500 gram yoghurt
 • 4 el honing
 • 12 aardbeien door de helft
 • 1 sinaasappel in blokjes
 • 1 kiwi in blokjes
 • 10 frambozen
Prak de frambozen en meng ze met de yoghurt en de honing. Schep in elk vormpje een laagje van deze mix. Leg er vervolgens per ijsje 4 halfjes aardbei, een paar blokjes kiwi en een paar blokjes sinaasappel op. Verdeel vervolgens de rest van de yoghurtmix over de bakjes.

Twee uur in de vriezer en voilà! Heerlijke en gezonde ijsjes om samen van te smullen!
 
Bron: www.delevensstijl.nl
GROENTECHIPS
 • 1 zoete aardappel
 • 1 winterpeen
 • 1 rode biet
 • Olijfolie
 • (Zee)zout
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de groenten in hele dunne plakjes met een dunschiller. Let op dat de plakjes echt dun zijn.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de dunne plakjes groente hierop. Zorg ervoor dat de groenten naast elkaar liggen en elkaar niet overlappen. Mogelijk zijn er meerdere bakplaten/baksessies nodig.
Besprenkel de groente met een heel klein beetje olijfolie. Let op: Niet teveel! Anders wordt de chips niet knapperig, maar vooral slap en nat.
Strooi er een beetje (zee)zout overeen.
Bak 20 minuten af in de oven.

SMAKELIJK ETEN!

DIY MEGABELLEN
BENODIGDHEDEN
 • Rietjes
 • Touw
 • Goedkoop afwasmiddel
 • Glycerine (te koop bij de Kruidvat)
 • Water
 • Platte bak, zodat de rietjes er goed plat in kunnen liggen.
WERKWIJZE

De stokjes
De stokjes maak je heel simpel van 2 rietjes en wat touw erdoorheen geweven. Het touw is gewoon wol waar je ook mee kunt breien of haken. Het touw druk je erdoor met een saté prikker… en klaar is kees!

De bellenblaas
Meng 1 kopje afwasmiddel, 8 kopjes lauw warm water en 4 theelepels glycerine. Roer dit zachtjes door met een vork. Niet te hard, want dan begint het te schuimen. Ta da! Zo simpel is het mega bellenblaas recept.

De bellenblaas fun!
Laat de stokjes en het touw even goed weken tot alles goed in het touw is getrokken. Houd de stokjes tegen elkaar als je ze uit de bellenblaas haalt. Trek heel zachtjes de stokjes uit elkaar en loop voorzichtig naar achteren. Als het flink waait gaat het al redelijk vanzelf. En zie hoe de grootste, leuke bellen ontstaan!

Bron: www.vettt.nl

Facebook
https://www.instagram.com/bbbs_rotterdam/
LinkedIn
YouTube
Email
Copyright © 2021 Big Brothers Big Sisters of Rotterdam, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp