Copy
Nieuwsbrief september 2019
Klik hier om de online versie van deze nieuwsbrief te bekijken
 

Zomergesprekken


Lieve mensen,

De zomervakantie is voor mij alweer voorbij. Wat mij elk jaar weer ontroert is op hoeveel manieren ook mijn lieve Alexandra bij me is. In de kerken die we bezoeken, bij de Mariabeelden waar ik een kaarsje aansteek. En ook in de bijzondere ontroerende gesprekken die ik onderweg onverwacht met vreemde mensen heb, door het noemen van haar naam en haar dood. In mijn kwetsbaarheid mag ik dan vaak ook dichterbij andere mensen komen, hun verhalen delen. Dat is waardevol en de kern waar OOK voor staat, lotgenotencontact.

In deze nieuwsbrief daarom onder meer aandacht voor de vele lotgenotenactiviteiten waar we allemaal onze verhalen en ervaringen kunnen delen, troosten.

Warme groet,

Cecile Bus
Voorzitter

Nieuwe leden bestuur

Als bestuur zijn we weer bijna op volle sterkte en daar zijn we blij mee! Met drie nieuwe mensen kunnen we weer met nieuwe energie invulling geven aan de plannen voor OOK. Bezoekers van de afgelopen landelijke dag zullen twee van de nieuwe bestuursleden wel kennen, namelijk Peter van Hest, de dagvoorzitter en Marleen Mulderij die de zangworkshop verzorgde en de dag afsloot met zang. Als derde is Ina de Weerd aangeschoven. Enkelen kennen haar van de laatste communicatietraining. De vertrouwde gezichten zijn van Aart Harder en voorzitter Cecile Bus.

Samen op Reis – online lotgenotengroep

Er is nog plek om deel te nemen aan de online lotgenotengroep. We gaan samen op een soort reis. Op verschillende manieren ga je aan de slag. Het gaat daarbij over je overleden kind, maar ook over jou als persoon. Elke 2 á 3 weken reiken wij, Cecile Bus en Sandra Posthuma, je een opdracht aan, bijvoorbeeld:

  • Stuur een kaart aan je kind: visualiseer dat of gebruik een echte kaart. Wat voor kaart is dat? Maak je er zelf  een of koop je er een? Wat schrijf je erop?
  • Vertel aan een vriend/vriendin, familielid, lotgenoot hoe het nu met je is, vandaag. Welke rol speelt jouw kind vandaag in je leven?
  • We nodigen je uit om op pad te gaan met een fototoestel of mobieltje en gevoelsfoto’s te maken. Kies kleuren en onderwerpen die je boos, verdrietig, zwaar, bang, weemoedig, trots of een ander gevoel geven..dit kan niet fout. Als het voor jou klopt is het goed!
  • Vandaag nodigen we je uit om aandacht te geven aan jouw gekwetste, verdrietige deel. Wat heeft hij/zij nodig? Een wandelingetje? Even rustig zitten en aandacht krijgen? Een lief klein kadootje of een bloem, een kopje warme thee? Volg maar wat er nodig is en doe dat zacht, voorzichtig en behoedzaam. Laat de tranen stromen als dat gebeurt.
  • ….enz


Op de facebookpagina van OOK hebben we een besloten groep aangemaakt waar je je ervaringen met ons en elkaar kunt delen. Zie elke opdracht als een uitnodiging. Neem je verantwoordelijkheid en ga niet over je eigen grenzen heen. Als het je teveel is of je voelt niets voor een bepaalde opdracht, doe het dan niet.

Wil je meer weten of je opgeven? Stuur een mail aan Sandra en Cecile, info@oudersoverledenkind.nl.

Biesboschwandeling in stilte en gesprek - zondag 22 september

Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Startpunt: Baanhoekweg 25, 3313 LA Dordrecht

Op zondagmiddag 22 september verzamelen we bij de Stayokay bij de Biesbosch. Van daaruit loopt een mooie route door het gebied. Onderweg is er gelegenheid met elkaar te praten over onze kinderen en ons eigen leven met verlies en verdriet, vreugde en liefde. Ook zullen we op enkele momenten bewust stil zijn en stilstaan bij wat er is. Als afsluiting praten we na in de gezellige Stayokay met een kopje koffie/thee/frisdrank.

Aanmelden voor de vergadering en de lunch is prettig in verband met bestellen van de lunch.

Alle informatie staat op de website.

Tot dan! Groet van Cecile en Sandra.

Martin Los spreekt naar aanleiding van zijn boek “Rouw op mijn dak”, dat hij schreef over zijn dochter Rosa die in 2016 overleed, nog maar 37 jaar oud.

Bijeenkomsten o.a. op 5 en 19 oktober 2019

Martin Los is getrouwd en priester, een unieke combinatie. In een interview met Trouw zegt hij: “….. Ik ben ervan overtuigd dat omgang met gestorvenen een nieuwe cultuur zou moeten worden. Die cultuur hebben we in de katholieke kerk ooit gehad, maar die is getheologiseerd. Ik denk dat er nog veel te ontdekken valt.

Rouwen is je verzoenen met het onverzoenlijke. Dat probeer ik met vallen en opstaan. Wat mij troost is het beeld dat wij Rosa niet hebben achtergelaten in het verleden, maar dat ze naar ons toe komt op een nieuwe wijze.  …. ” Martin komt op 5 en 19 oktober naar OOK. Je bent hartelijk welkom, aanmelden vooraf is wel gewenst.

Alle informatie vind je op de website in de agenda.

WEER VEEL NIEUWE ACTIVITEITEN 'VOOR ELKAAR'

De werkgroep Voor Elkaar organiseert dit najaar en in 2020 verschillende nieuwe activiteiten voor leden van OOK op meerdere locaties in het land. De volgende activiteiten worden op meerdere momenten op meerdere locaties in het land georganiseerd.

In gesprek met Ada de Jong

Ada vertelt: “Op 24 juli 2008 verloor ik door een bergongeluk mijn gezin. Mijn man en kinderen van 17, 20 en 22 jaar waren er ineens niet meer en daarmee raakte ik ook mij zelf kwijt. De jaren daarna waren een zoektocht. Hoe verder gaan als je alles kwijt bent.

Ik schreef samen met Christa Anbeek het boek ‘Berg van de ziel’ over het zoeken naar manieren om verder te leven. Ada spreekt een aantal malen bij OOK, door heel het land.

Meer informatie vind je op de website.
 

Het schrijftuintje workshop

Workshopleider Miranda: “Omgaan met verlies, dat is keihard werken. Soms is het een kwestie van gewoon doorademen omdat je simpelweg niet méér kunt dan dat. En soms merk je dat het gaat, dat je doorgaat met leven.

In de workshop krijg je eenvoudige, creatieve schrijfoefeningen aangereikt om laagdrempelig te schrijven over je verlies en over welke plek jouw verlies/jullie kind heeft in je leven. Ervaring met schrijven is niet nodig. De workshop wordt meermalen gegeven: alle data staan in de agenda op de website


Alle informatie staat op de website.
 

Een middag in Biddinghuizen over de kracht van zelfliefde

Op 9 november organiseert OOK een middag in Biddinghuizen. Spreker is Shanti Schiks. Zij vertelt over haar reis om haar verlies te kunnen dragen en het boek dat ze heeft gemaakt: ‘De kracht van zelfliefde‘. De lezing is voor een gedeelte ook interactief.

Alle informatie staat op de website.
 

Theater draad verbindt mensen met elkaar

Met zo min mogelijk middelen en met optimaal improvisatietalent zetten de acteurs en muzikanten de verbeelding aan het werk; daar is alles mogelijk! Terugspeeltheater van Draad gaat de diepte in; het weerspiegelt wat wij als mensen met elkaar gemeen. In het individuele (rouw)verhaal schuilt het universele verhaal, dat waar we ons ten diepste in kunnen herkennen. Theater Draad treedt een aantal malen op voor OOK, door heel het land.

Zie de website voor meer informatie.

 

Klik hier voor meer informatie op de website

Communicatietraining voor vrijwilligers 2019

Jaarlijks organiseert OOK een communicatietraining. De training is bedoeld voor iedereen die overweegt om als vrijwilliger voor OOK actief te worden. Aan de orde komen onder meer: waar sta je zelf in je eigen proces, het voeren van gesprekken en het leiden van gespreksgroepen. De training duurt vier hele zaterdagen, de locatie wordt binnenkort bekend. Aan deelname zijn geen kosten verbonden en reiskosten worden vergoed. De training begint op zaterdag 14 september en duurt in totaal 4 zaterdagen met een terugkomdag.

Meer informatie vind je op de website

Ouderweekend 2019

Op 16 en 17 november houdt OOK weer een ouderweekend. Tijdens het weekend proberen we samen stil te staan bij het verhaal, het verlies, het verdriet. Dit met elkaar delen en zo mogelijk elkaar troost bieden. In een ontspannen sfeer reflecteren op verleden, heden en toekomst en nieuwe inspiratie en energie opdoen voor de komende tijd.

Meer informatie vind je op de website.
Heb je nieuws, of wil je jouw verhaal delen? 
Laat het ons weten!
STUUR EEN MAIL

Activiteiten najaar 2019

14 september Dansdivisie 'Rauw', Leeuwarden
15 september Wandeling, Elst
22 september Wandeling Biesbosch, Dordrecht
22 september Wandeling, Norg
24 september Start gespreksgroep Noord, Leeuwarden
28 september Ada de Jong, Rotterdam
5 oktober Martin Los, Maarssen
12 oktober Schrijftuintje, Purmerend
19 oktober Martin Los, Elst
2 november Ledenvergadering, n.t.b.
2 november Fotolijstje haken, Lucaswolde (Fr)
9 november De kracht van zelfliefde, Biddinghuizen
10 november Wandeling, Rhenen
16/17 november Ouderweekend, Baarn
17 november Filmmiddag, Heerenveen
8 december Wereldlichtjesdag, meerdere plaatsen
Facebook
Website
Email
© Ouders Overleden Kind, alle rechten voorbehouden.

Wil je je veranderen hoe je deze mails ontvangt? 
Je kunt je voorkeuren updaten of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp