Copy
zijn er geen afbeeldingen te zien? Klik dan hier
Deel
Tweet
Stuur door
Link

Dit is de nieuwsbrief van de onafhankelijke Adviseur voor Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) van de provincie Utrecht.

Deze brieven verschijnen regelmatig. Ze belichten actuele onderwerpen die de kwaliteit van de provincie Utrecht beïnvloeden.

Als u wilt reageren op deze nieuwsbrief klik dan hier.

september 2016
Over zonne-akkers: 7x enthousiast

 

Een zonne-akker is in Nederland een relatief nieuw fenomeen en het is sterk in opmars. Het ontwerp ervan zal altijd om maatwerk vragen, maar nog belangrijker is het ontwikkelen van meerwaarde en publiek enthousiasme. Hieronder zijn zeven thema’s benoemd die meerwaarde kunnen geven aan een zonne-akker, waardoor ze bijdragen aan de kwaliteit van de omgeving.

Meervoudig Ruimtegebruik

Groningen Airport Eelde
collage buro Harro
Beeld uit het ontwerpvoorstel 'Kassenboerderij' van Buro Harro (Arnhem) voor een bijzondere zonne-akker in de provincie Drenthe. De zonnepanelen zijn opgetild. Daardoor kan de ruimte eronder benut worden voor het telen van gewassen, in dit geval bedreigde varen soorten. De zonnepanelen zelf werken ook efficiënter dankzij het verkoelend effect van de beplanting.
zes concepten voor een zonne-akker
Land Figuren

Opstelling voor heelal-sensoren (superterp) in Exloo
foto creative commons

Een landfiguur is afgeleid van een zeer oud gebruik om een liggend figuur te tekenen op een heuvel. Zeer geschikt op en langs dijken, vuilstorten en andere kunstmatige ophogingen. Een mooi voorbeeld is het 'hart van nieuw Caledonia'.
Kleurenwaaier

Nog nergens gezien
eigen bewerking foto

Zonnepanelen zijn doorgaans blauw of zwart van kleur. Maar ze kunnen in principe in elke kleur gemaakt worden. Een zonne-akker kan een bijzondere kleurenwaaier vormen in het landschap, net als de bollenvelden in de binnenduinrand.
Goed Omlijst

Ouddorp aan Zee
foto energiebusiness.nl

De zonne-akker bij Ouddorp aan Zee ligt mooi ingebed tussen historische grondwallen. Het landschapstype bepaalt hoe de rand vorm krijgt. In dit geval een dijkje, in een ander geval een houtwal, een ruigte of water. Voorzieningen om een kostbare installatie als deze met hekwerken/camera's/bewaking te beschermen zijn onderdeel van de integrale ontwerpopgave. Een goede omlijsting kan zelfs een ecologische meerwaarde opleveren.
 Icoon!

'Cloud Gate' in Chicago
foto Richard Howe

Een echte icoon-opstelling van zonnepanelen is nog niet gemaakt. Een zonne-icoon zou tegelijk een symbolisch en functioneel object zijn en een regio  een beeldmerk kunnen opleveren. Er zijn al ontwerpprijsvragen voor uitgeschreven. De spectaculaire resultaten zijn hier en hier te bewonderen.
Verplaatsbare Opstelling

festival opstelling
Ichihara City, Japan

Goed voor een festival of als ondersteuning van gewaswisseling bij de boer of andere ondernemende grondeigenaren. In combinatie met mobiele containeraccu's die de stroom afnemen en ergens anders aanbieden, kan op elke plek een zonne-akker tijdelijk worden neergezet.
Landschapsmachine

Zoneiland Almere, nieuwbouwwijk Noorderplassen-West
foto Siebe Swart

Sterk in opkomst zijn integrale ontwerpen waarbij zonne-akkers, watersystemen en bodemverbetering elkaar wederzijds aanvullen. Zo kan een circulair systeem ontstaan dat niet alleen elektriciteit opwekt maar deze energie ook inzet om water en bodem te reinigen.
Heb je deze brief doorgestuurd gekregen en wil je een eigen abonnement, klik dan hier
Deel
Tweet
Stuur door
Link
Klik voor meer informatie over de Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit van de provincie Utrecht
2016 Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit - Provincie Utrecht. Er is alle mogelijke aandacht besteed aan het vermelden van en verwijzen naar gebruikte bronnen.

Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Provincie Utrecht · Archimedeslaan 6 · Utrecht, Utrecht 3584 BA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp