Copy
View this email in your browser
NIEUWS UIT SINT-CATHARINADAL 2019 nr.5
Eerste wijngaardwandeling op 6 oktober
Dit jaar start de druivenoogst op wijngoed Sint Catharinadal op maandag 7 oktober, naar het zich laat aanzien. Op de dag ervoor, op zondag 6 oktober dus, is er voor het eerst een wijngaardwandeling. Het is een unieke kans om tussen de wijnstokken te lopen en te genieten van een rijke aanblik. De druiven groeien er ‘zomaar’ tot volle trossen. Het roept een gevoel van dankbaarheid op.

Al wandelend, voor een groot gedeelte in stilte, begeven we ons op delen van het terrein die anders niet voor publiek toegankelijk zijn. Op een aantal plekken houden we halt voor een korte overpeinzing, een vraag of een lied.

De wandeling duurt ongeveer een uur en sluit af met koffie (voor eigen rekening) in het Wijnhuis.

Datum: zondag 6 oktober 2019
Tijd:  10.30u – 11.30u

Plaats: Sint Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout (verzamelen bij de poort)
Kosten: vrije bijdrage na afloop

 
Franse Lunch in Wijngaard Sint-Catharinadal
Op zondag 22 september organiseert Rotary Club Oosterhout  voor de 4e keer de Franse Lunch tussen de wijnranken van het klooster op het Sint-Catharinadal. Een heerlijke lunch in een prachtige omgeving waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal.
Het programma van deze dag;
 • 09.00u.  Ontvangst aan de poort.
 • 09.30u.  Aanvang Eucharistieviering.
 • 10.00u.  Start er een gezellige Markt op het Binnenplein en is er koffie voor iedereen.
 • 10.30u.  Rondleidingen in het Klooster en de Blauwe Camer.
 • 11.30u.  Toespraak van Zr. Maria Magdalena op het Binnenplein en vertrek naar de wijngaard.
 • 12.00u.  Aperitief en aanvang lunch.
 • 15.00u.  Bijzondere uitvoering van Sas Bouma (o.a. bekend van Joop van de Ende’s Theaterproductie Miss Saigon) en uitslag van de loterij.
 • 16.00u.  Einde
 Toegangskaarten voor de Franse Lunch  a.d  € 50 pp - zijn te bestellen via: www.theaterdebussel.nl – of aan de balie bij de Theather de Bussel/VVV, Torenstraat 10 in Oosterhout.
Open Monumentendag

Op zaterdag 13 september aanstaande is het Open Monumentendag. Deze dag begint bij Sint-Catharinadal om 14.00 uur met een gebedsdienst. Na de gebedsdienst starten de rondleidingen in het kasteel De Blauwe Camer;  ingang bij de hoofdingang op het voorplein. Vanaf 14.30 uur zijn ook de moestuin, kruidentuin en wijngaard “binnen de muren” voor het publiek toegankelijk.
Zingen is dubbel bidden
Maandelijkse meditatie in Sint Catharinadal
Met deze uitspraak zegt Augustinus ware woorden. Zingen, of je het nu alleen doet, met een groep of alleen maar luistert, geeft een extra dimensie aan woorden die worden gezegd. Er komt klank mee, kleur en ritme. Een melodie welt op en gaat met je mee, de woorden volgen.
Bij de maandelijkse meditaties van dit werkjaar staat elke keer een ander lied centraal. Passend bij de tijd van het jaar horen we liederen van Huub Oosterhuis, Leonard Cohen, Helge Burggrabe en anderen. Sommige liederen zijn om te luisteren, anderen om zacht mee te zingen. Het zijn liederen die de ziel beroeren en stil maken. Ze helpen ons in de meditatie om de aandacht te richten en de stilte te beleven.
Voor deze serie meditatiebijeenkomsten is het niet nodig dat je ervaren bent in het mediteren. De meditatie begint met een korte inleiding en een aandachtsoefening. De stilte wordt onderbroken of afgesloten met een lied.

Plaats: zijkapel van de kerk van priorij Sint Catharinadal, Kloosterdreef 3, Oosterhout

Tijdstip: dinsdagavond van 19.45u – 20. 45u

Data: 8 okt., 19 nov., 17 dec., 7 jan., 4 feb., 3 en 31 maart, 21 april, 19 mei en 16 juni

Kosten: € 80,-
Musica caelestis
Hemelse muziek klinkt uit het dal
Al eeuwen lang klinkt er, dag in dag uit, onafgebroken, hemelse muziek in de drie kloosters die op loopafstand van elkaar in de Heilige Driehoek van Oosterhout liggen.
Een uitdaging om deze beleving, in zo’n bijzondere omgeving én in een ritme van telkens twee jaar, tijdens concerten extra te onderstrepen.
 
Daan Manneke
De eerste concerten zijn een hommage aan Daan Manneke. Hij wordt dit najaar 80 jaar! Manneke is een van de meeste gespeelde componisten van Nederland én leermeester, mentor, coach en inspirator van veel musici. Zijn verjaardag wordt uitgebreid gevierd met meer dan veertig concerten in o.a Amsterdam, Den Bosch, Breda, Utrecht, Schiedam, Maastricht, Bazel(CH), Leuven(B). ….. en in Oosterhout!
Tijdens deze concerten treden musici op die een bijzondere band met Daan Manneke hebben.
Naast de werken van Manneke zelf wordt muziek gespeeld en gezongen van componisten die hem geïnspireerd hebben, zoals o.a. Josquin des Prez, Sweelinck, Rameau, Pärt en Brahms.
 
Programma zondag 13 oktober 2019
 
Middagprogramma
Norbertinessen Priorij Sint-Catharinadal, Kloosterdeef 3 in Oosterhout
13.45 u.    Inloop
14.15 u.    Welkom en aanvang concerten, afwisselend in kerk en convent van het klooster. 
De concerten duren  ieder ongeveer één uur. In de pauze is er koffie, thee, fris.
Uitvoerenden:
 • Cappella Breda, olv Elisabeth Blom: Sinds haar bestaan – in 1976 opgericht door Daan Manneke – profileert het koor met “grensverleggende” programma’s, andere dingen doen en de dingen anders.
 • Koorgroep Oosterhout, olv Rick Muselaers: Een koor met een breed repertoire, vanaf de Middeleeuwen tot de 21ste eeuw.
 • Vincent van Amsterdam, accordeon: De accordeon is zelden op het concertpodium te horen. Maar wie Vincent – winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2016 – hoort spelen, is gegarandeerd om. Wat een klankrijkdom, wat een veelzijdig instrument!
 • Bianca Bongers, cello: Behaalde in 2017 de master compositie met de ‘grootste onderscheiding’. Volgde compositielessen bij o.a. Daan Manneke.
 • Yvon Né, poëzie: dichteres, auteur en beeldend kunstenaar.
Avondprogramma
Sint-Paulusabdij, Hoogstraat 80 in Oosterhout
19.00 u.    Inloop in de kerk van de abdij
19.30 u.    Aanvang concert
 Uitvoerenden:
 • Musa Horti uit Leuven (B), olv Peter Dejans; Musa Horti is al jaren een gevestigde waarde in het koorleven in Vlaanderen. Dankzij de voortdurende vernieuwing van zijn concertrepertoire, de creatie van nieuwe composities en de vele samenwerkingen met componisten – waaronder Daan Manneke - , solisten en andere ensembles bereikt het ensemble een steeds breder publiek,
 • Don-Paul Kahl, saxofoon
21.00 u.    Na afloop bent u voor een drankje van harte welkom in de refter van de abdij.
 
Samen aan tafel – een unieke beleving
Tussen het middag- en avondconcert wordt in de refter van Sint-Catharinadal een 3-gangenmaaltijd geserveerd, die we samen met de zusters gebruiken. Uiteraard met de wijn van het klooster zelf. Een unieke belevenis. Vooraf drinken we een glas wijn in de kloostergang en gaan we om 17.30 u. aan tafel.
Na de maaltijd wandelen we door de sfeervolle Kloosterdreef van Sint-Catharinadal naar de Sint-Paulusabdij.
 
Kaartverkoop
 • Voor het totaalpakket; drie concerten plus de maaltijd betaalt u € 68,50 p.p.
Natuurlijk is het ook mogelijk om toegangskaarten en kaarten voor de maaltijd apart te kopen.
 • Voor de twee middagconcerten samen € 18,-- p.p. (inclusief koffie, thee, fris in de pauze)
 • Voor het avondconcert € 18,-- p.p. (inclusief nazit)
 • Voor de maaltijd € 32,50 per couvert (inclusief wijn)
Alle informatie en de mogelijkheid om kaarten te bestellen vindt u op www.sintcatharinadal.nl/concerten
Ook aan balie van Theater De Bussel, Torenstraat 10 in Oosterhout kunt u kaarten kopen én via de website van het theater www.theaterdebussel.nl
 
Overnachten
Bij tijdige inschrijving is er een beperkte mogelijkheid om te overnachten in het Gastenverblijf van Sint-Catharinadal. Overnachting + ontbijt € 40,-- pp. Reserveringen via www.sintcatharinadal.nl/gastenhuis
 
Met dank aan
Gemeente Oosterhout | Prins Bernhard Cultuurfonds | Rabobank Amerstreek
Theater De Bussel
Daan Manneke over Daan Manneke
 
Dierbare allen, bij deze toch een notitie die wellicht dienstig kan zijn mbt een universele toelichting op mijn werk.
 
Mijn hele oeuvre wordt eigenlijk bepaald door het fenomeen r u i m t e.
In de eerste plaats de fysieke ruimte, de plaats waar de muziek klinkt. Binnen-buiten, gulle of een juist droge ruimte.
Huiskamer, plein, kathedraal of fabriekshal. In alle gevallen is de ruimte een soort zangbodem-klankbord-schalbeker.
Veel van mijn werken zijn ook qua muzikale inhoud ruimtelijk: hybride, niet-consistente vormen, veelsoortige texturen.
Sedert de jaren ‘80 hanteer ik een muzikaal concept, het zogenoemde ‘archipel-concept’.
Dicht bij elkaar gelegen ‘eilanden’ met elk zijn eigen[aardig] gedrag. Ze kunnen met elkaar versmelten, wederzijdse beïnvloeding. Zo ontstaan nieuwe mogelijkheden en dynamieken.
Maar tevens kan een eiland verzelfstandigen, isoleren, als rudiment blijven bestaan of totaal verdwijnen. Metaforen die mij inspireren zijn bijvoorbeeld: ver-dichtbij, stollen-verdampen,
ruw-glad, status quo. Het zijn [buitenmuzikale] denkmiddelen om de verschillende tijdsbelevingen te boetseren en te sturen.
Belangrijke [ en veelgebruikte]  literaire bronnen zijn onder meer het werk van Arthur Rimbaud, Paul van Ostaijen, Guido Gezelle en de Bijbel, met name het oeroude, voorchristelijke Psalmenboek.
Door de Joden Tehillim genoemd: lofprijzingen. Werelderfgoed.
In de loop der jaren heeft deze tijdloze, krachtige poëzie me voortdurend geboeid.
Een inspirerend voorbeeld is al vele decennia mijn landgenoot de Amsterdamse organist-componist Jan Pzn Sweelinck, 1562-1621. 
 
Ton de Leeuw over mijn werk.
[...] Door zijn hele oeuvre komen we constanten tegen: de zin voor sterke directe contrasten, signaal-achtige motieven en complexen.
Voor sensuele, bijna tastbare klankkleuren en plastische muzikale gebaren, alsof de componist voor een denkbeeldig theater schrijft.
Daarnaast zijn er de donker getimbreerde klankblokken. Een nostalgie naar een verloren paradijs, of de vluchtigheid van een verre melodie: echo’s van ‘oude’ muziek.
Kortom zijn muziek vormt een veelkleurig patroon met een extravert, lijfelijk karakter. 

 
Sint-Catharinadal op Classic Wings & Wheels 2019

Op de laatste dag van augustus organiseerde de Stichting Classic Wings & Wheels onder de bezielende leiding van Henk Janus voor de 9e keer haar tweejaarlijks oldtimer auto- en vliegtuigen festijn op de Vliegbasis Gilze-Rijen. Vanaf 10.00 tot 18.00 uur waren er diverse (lucht)shows en kon een aantal gelukkigen mee racen en zelfs mee vliegen in een van de vele werkelijk schitterend- en perfect onderhouden oldtimers. Daarnaast waren vele tientallen bijzondere race- en clubauto’s te bewonderen. Voor de inwendige mens werd de hele dag goed gezorgd.
Op deze zeer warme 31e augustus was een koel biertje niet te versmaden.  Genoot je van een glas witte wijn of rosé, dan dronk je gegarandeerd een glas wijn van Sint-Catharinadal. Wij zijn meer dan trots dat onze wijn door organisatie geselecteerd en door de vele gasten zo gewaardeerd werd.
Samen met Marc en Simone Mulder van All About Wine had Kloosterwinkel De Blauwe Camer een stand die door de dag heen goed werd bezocht. Niet alleen onze wijn, maar ook de diverse abdij- en streekproducten vonden zo hun weg Europa in.
In de gistingsfles op de foto zaten 251 kurken die (bijna) goed geraden voor de winnaar een mooie geschenkdoos met een fles blend + 2 glazen van Sint-Catharinadal opleverden. De gelukkige was de heer Ton Keim, die met 253 het dichtst bij de denkbeeldige roos zat.
Met het doel van deze dag, financiële ondersteuning van de Prinses Maxima Foundation en het Maagkankerfonds, werd met een opbrengst van ruim € 25.000,-- het hart getroffen. Alleen maar winnaars deze mooie dag!
Colofon:
Eindredactie: Onno Luske en Sjef Kock.
Foto's: Arjan van Dijk e.a.
Ontwerp: Dutchgraph.
Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal,
Kloosterdreef 3, 4901 PH Oosterhout Nb
www.sintcatharinadal.nl | Bank: NL82RABO01399 01 485

https://sintcatharinadal.us13.list-manage.com/unsubscribe?u=475895a1a00179699b16f80e5&id=e0b000a5dc&e=[UNIQID]&c=c0b5db1d9d