Copy
Nieuwsbrief juli 2019
Bekijk deze nieuwsbrief online

Beste leden,

In deze nieuwsbrief kunt je lezen over:

  • Koffie op zaterdagochtend 27 juli
  • De imker stel zich voor en vertelt over zwermende bijen
  • Kort: Overwoekerde tuinen / fruitbomen

Groeten van beheer en bestuur

Koffie zaterdagochtend 27 juli!


Afgelopen zaterdag 13 juli was de eerste koffie ochtend bij het Tuinhuis. Onze tuinen werden verwend met wat regen, maar misschien was dit wel een reden dat er niet zo veel mensen waren. Terwijl Koen en ik om 11 uur maar verder gingen met het wieden tussen de nieuwe beplanting brak toch plots de zon door en kwamen daar toch zeker twee bezoekers van de koffie ochtend aanlopen. Heel gezellig dat ze er waren om ervaringen uit te wisselen en gerustgesteld te worden dat ook bij hen de courgette planten nog geen courgettes hebben gegeven!

Ook het plan om een oogstfeest te organiseren is besproken, dus daar kunnen we ons allemaal alvast op verheugen. Het idee om wat te maken met iets van de oogst van eigen tuin (of als dat nou niet helemaal gelukt is dit jaar dan iets anders wat jij lekker vindt) en dat uit te wisselen met anderen. Want we zijn dan wel een moestuin vereniging – om al die lekkere dingen te verwerken heb je toch ook wel allerlei recepten nodig. Dus daar is ook weer een kans om elkaar te inspireren.

Ik vond het een gezellige ochtend en ik kijk er naar uit om aanstaande zaterdag 27 juli weer thee en koffie te schenken. Hopelijk tot dan!

Julie (Beheergroep)
Imker Raymond stelt zich voor en vertelt over zwermende bijen

Zoals vooral nieuwe tuinders misschien nog niet weten, staan er op de tuin enkele bijenkasten die door mij verzorgd worden. Iedereen weet dat bijen helpen bij het bestuiven van de groenten en vruchten, dat ze honing verzamelen en dat ze kunnen steken. Maar er gebeurt nog veel meer in zo'n bijenvolk door het jaar heen, zoals laatst enkele argeloze tuinders merkten.

Een belangrijk fenomeen in de jaarcyclus van het bijenvolk is dat het zwermt. Dan vliegt de helft van het volk uit met de koningin, hangt even in de lucht als een enorme wolk, gaat ergens, hooguit 3 dagen, in een tros hangen en zoekt dan een plek om een nieuw nest te bouwen. Als ze zo in een tros hangen zijn ze makkelijk te vangen, zodat ze in een bijenkast gezet kunnen worden. Dat heet het scheppen van de zwerm.

Vooral als ze als een zwerm in de lucht hangen ziet dat er indrukwekkend uit, maar zijn ze juist vrij ongevaarlijk. Ze hebben dan hun maag vol met honing om 3 dagen te kunnen overleven en kunnen bijna niet steken. Mocht je in de buurt zijn bij een zwerm moet je vooral rustig blijven, dan gebeurt er niets.

Het zwermen is onderdeel van de ontwikkelingscyclus van het bijenvolk. In de winter is het volk vrij klein en bestaat uit ongeveer 15.000 werksters (vrouwtjes bijen) en natuurlijk de koningin. In het vroege voorjaar begint het volk te groeien en raakt de bijenkast gevuld.

Als het volk ongeveer 60.000 bijen telt is het klaar om zich voort te planten en maakt nieuwe koninginnen aan. Bevruchte eitjes, waar een vrouwtjesbij uit komt, krijgen extra krachtig voer, het koninginnegelei, en groeien daarom extra snel en ontwikkelen zich verder dan een gewone vrouwtjesbij. Er worden grotere cellen omheen gebouwd, de moerdop, een koningin wordt ook wel de moer genoemd. Het eitje wordt een larf en als de larf gaat verpoppen wordt de moerdop gesloten. Het volk is dan klaar om te zwermen.

Meestal probeert de imker te voorkomen dat een volk zwermt. Omdat mensen in de omgeving er vaak van schrikken als het gebeurt of omdat het maar onhandig te plannen is. Hij maakt dan een kunstzwerm en splitst het volk handmatig. Als een volk toch gaat zwermen, zoals dus laatst op de tuin gebeurd is, wil de imker de zwerm graag zelf scheppen. Dan kan het in een van zijn kasten en eventueel, als dat aan het eind van het seizoen nodig blijkt, weer samengevoegd worden met een ander kleiner volk.

Als er op de tuin een zwerm afkomt is het dus fijn als jullie mij bellen, dan kom ik het scheppen en zet het in een van de kasten. Mijn telefoonnummer is 06-28506815.

Kort nieuws

  • de beheergroep is aan het inventariseren welke tuinen momenteel overwoekerd zijn, tuinders met een overwoekerde tuin hebben een mail gekregen met het vriendelijke verzoek om de tuin binnen 3 weken aan kant te maken.
     
  • je kunt momenteel oogsten van een aantal pruimenbomen langs het Gordelpad. We willen iedereen op het hart drukken om niet te enthousiast te plukken zodat er voor iedereen wat overblijft.
Gordelwegtuinen facebook
Gordelwegtuinen facebook
Website Gordelwegtuinen
Website Gordelwegtuinen
Copyright © *2017* *Gordelwegtuinen* Alle rechten voorbehouden.

Ons mailadres is:
gordelwegtuinen@gmail.com

Wil je je gegevens aanpassen?
Hier kan je ze aanpassen of je uitschrijven van de mailinglist

Email Marketing Powered by Mailchimp