Copy
View this email in your browser

Gratis lunchconcert JON-ensembles

Op 23 februari zal er een gratis lunchconcert worden gegeven in het Muziekcentrum in Enschede. Leden van het JON presenteren tijdens de concerten de ensembles waarin ze spelen.

Programma:
12.30 Martine Velthuis (viool) en Edith Velthuis (piano)
Edvard Grieg - Sonate voor viool en piano no. 3 in c mineur, op. 45
Camille Saint Saëns - Introduction et Rondo Capriccioso op. 28

13.00 Het Suara Kwintet:
Camilla Genee (viool), Valentine Blangé (viool), Ursula Skaug (altviool), Falou Lansink (cello) & Rutger Jansen (piano)
Ernest Dohnanyi -  Pianokwintet no. 1  in c mineur, op. 1.

Locatie:
Muziekcentrum, Arke Zaal
Noorderhagen 27
7511 EK Enschede


Terugblik Wintertournee 2016-2017


Alle orkest- en stafleden van het JON kunnen met een tevreden gevoel terugkijken naar het Winterproject.

Na een paar stevige repetitiedagen en een try-out in Akoesticum vonden eind december de eerste concerten plaats. In het Muziekcentrum in Enschede werd het publiek in de foyer getrakteerd op een voorprogramma van de jonge telgen van het Euregio Winterorkest. Daarna speelde het JON An American in Paris van Gershwin, gevolgd door het Derde Pianoconcert van Beethoven (met de talentvolle solist Mischa van Tijn) en Symfonie no. 7 van Prokofjev. Na dit – toch al gevarieerde – programma werd spetterend afgesloten met Rumba uit West Side Story van Bernstein. De volgende dag werd ditzelfde programma gespeeld in een uitverkochte Geertekerk in Utrecht.

Na een korte break kon het JON in januari weer verder spelen. Op uitnodiging van Rotary Rhenen-Veenendaal mocht het JON voor de derde keer het Cuneraconcert verzorgen. De opbrengst van dit concert gaat ieder jaar naar een goed doel, dit jaar was dat het Jeugdcultuurfonds in Rhenen en het Jeugdsportfonds in Veenendaal.

Op 7 januari zou het JON het Winterproject zoals ieder jaar afsluiten in de Oosterpoort in Groningen. Door de hevige sneeuwval was het even spannend of het zou worden afgelast, maar gelukkig ging het door.  Het besloten concert voor relaties van ABN AMRO MeesPierson was een groot succes.

Heel veel dank aan alle orkestleden, solist, dirigent en natuurlijk alle bezoekers!
Dubbelinterview met Eva en Valentine
 

Valentine Blangé en Eva Lagemaat spelen allebei regelmatig viool in zowel het JeugdOrkest Nederland als het Nationaal Jeugd Orkest. Hoe zij de doorlopende leerlijn tussen het JON en NJO ervaren delen wij graag met jullie in dit dubbelinterview.
 

Hoe oud ben je en wat doe je voor opleiding?
Valentine: ik ben 18 jaar oud en ik zit in 6vwo op de School voor Jong Talent op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Eva: Ik ben 19 jaar oud en zit in mijn tweede jaar van International Studies aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast doe ik Practicum Musicae, een minor waarbij je hoofdvakles krijgt op het Conservatorium van Den Haag en een theorievak volgt.

Wanneer heb je meegespeeld bij het NJO, en hoe is dat gegaan?
Valentine: Ik heb met de Wintertournee vorig jaar meegespeeld bij de tweede violen, en dit jaar bij de eerste. Via het JON werd ik gevraagd om mee te doen en ik zei meteen ja, want het leek me een ontzettend leuke en leerzame ervaring. En dat was het zeker!
Eva: Vorig jaar winter heb ik mee mogen doen met het NJO, doordat ik gevraagd was via het JON. Deze Wintertournee mocht ik weer meespelen via het JON. Juist omdat ik al zoveel orkestervaring op had gedaan bij het JON, ging het bij het NJO eigenlijk wel goed. Ik had het heel erg naar mijn zin en heb ontzettend veel geleerd.

Wat is het verschil tussen spelen bij het JON en het NJO?
Valentine: Bij het JON ben ik een van de oudste orkestleden, bij het NJO was ik de jongste. Daardoor zit je er wel op een andere manier in; bij het JON is het heel motiverend en leuk om samen te spelen en om te gaan met leeftijdgenoten die met hetzelfde bezig zijn als ikzelf, en bij het NJO kon ik me heel erg optrekken aan de andere orkestleden. Zij zitten in een traject dat voor mij nog moet beginnen, en dat was voor mij heel interessant en motiverend.
Eva: Bij het NJO is iedereen wat ouder en doet iedereen conservatorium. Daarom wordt er ook op een zelfstandigere manier gewerkt. Er zijn geen doorspeeldagen of studieweekenden. Dus bij het begin van de wintertournee moet je eigenlijk al zo voorbereid zijn dat je het stuk ontzettend goed kent. Bij het JON is er dus veel meer ruimte om het stuk rustig te leren kennen.

Wat vind je leuk bij het JON en NJO?
Valentine: Wat bij beide orkesten heel erg leuk en speciaal is, is het enthousiasme van je orkestgenoten. Je merkt echt dat iedereen die meespeelt dat doet vanuit hun passie en liefde voor de muziek, en dat zorgt voor een hele bijzondere en supergoede sfeer.
Eva: Ik heb er ontzettend van genoten om bij het JON te spelen, omdat ik toen heel veel mensen van mijn leeftijd heb ontmoet die ook zo veel bezig waren met muziek maken. Bovendien zijn we op bijzondere plekken geweest met concerten en tournees en heb ik mijn allereerste grote symfonieën mogen spelen. Wat ik leuk vind aan het NJO is dat er veel verschillende nationaliteiten in zitten, doordat er veel buitenlandse musici studeren aan Nederlandse conservatoria. Daarbij is er veel tijd om helemaal in de muziek te duiken en elk detail te behandelen. Daar heb ik heel veel van geleerd.

Dit is slechts een deel van het interview. Lees het hele interview hier
Vooruitblik Zomertournee 2017

Het JON zoekt deze zomer de zon op! Tussen 27 juli en 9 augustus zullen de orkestleden repeteren en concerten geven in verschillende steden in Italië en Nederland. 

Programma:
A. Fiumara – Opdrachtcompositie
L. van Beethoven – Pianoconcert no. 3 in Cm, op. 37 (soliste: Nino Gvetadze)
S. Rachmaninov – Symfonische Dansen, op. 45   

Soliste
Nino Gvetadze werd geboren in Tbilisi, Georgië. Zij studeerde daar bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia and Nana Khubutia. Na haar afstuderen verhuisde zij naar Nederland om daar verder te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn.

Nino won verschillende prijzen. De belangrijkste waren de Tweede Prijs, Pers Prijs en Publieksprijs tijdens het Internationaal Franz Liszt Concours 2008. In 2010 ontving zij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.

Nino heeft over de hele wereld opgetreden met vele bekende orkesten en dirigenten. Wij zijn zeer verheugd haar deze zomer bij het JON te mogen verwelkomen!
Nino Gvetadze - Foto: Sarah Wijzenbeek.
Klik hier om Vriend van het JON te worden!
Nieuw bankrekeningnummer Stichting Vrienden van het JON

Het nieuwe bankreningnummer van de Stichting Vrienden is NL42INGB0007408803.

Ook Vriend van het JeugdOrkest Nederland worden, of een eenmalige donatie doen? Meld u aan via bovenstaande knop of maak het bedrag zelf over naar IBAN-nummer NL94ABNA0425237168 t.n.v Stichting Vrienden van het JeugdOrkest Nederland te Apeldoorn.
 
Wij zijn ontzettend blij met elke donatie!
Copyright © 2017 Jeugdorkest Nederland, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp