Copy
View this email in your browser

De audities staan weer voor de deur!

Op 7 oktober in Zwolle, op 8 oktober in Tilburg en op 9 oktober in Amsterdam.

Aanmelden is mogelijk via www.jeugdorkest.nl/aanmelden

Nieuwe pauken voor het JON

Hoera, de crowdfundingsactie via voordekunst is geslaagd! Er is 7.606,00 Euro opgehaald voor nieuwe pauken, daarmee is 101% van het streefbedrag behaald. Dit bedrag zal volledig worden gebruikt voor de aanschaf van nieuwe pauken.

Heel veel dank aan de 73 donateurs en alle anderen die zich voor deze actie hebben ingezet!

Met Rosanne Philippens in het Openluchttheater Cabrio te Soest. Foto: Ron Witkamp.

Terugblik Zomertournee 2016

De Zomertournee zit er weer op, en wat hebben we het mooi gehad! Na een aantal dagen repeteren in het gastvrije Lengerich was het tijd voor het eerste concert, en wel tijdens het Summerwinds Festival. Vervolgens reisden de orkestleden naar Tsjechië voor concerten in Karlovy Vary, Mariánské Lázně en de prachtige Smetana Hall in Praag. Terug in Nederland werden er concerten gegeven in Veere, Soest en Apeldoorn. Het slotconcert in Het Concertgebouw in Amsterdam was weer onvergetelijk.

De virtuoze violiste Rosanne Philippens stal de show in het Vioolconcert van Sibelius. Een geweldige soliste om mee samen te werken en van te leren!

Side by Side met het KCO!

Op 9 september was het dan zover: een aantal van onze orkestleden mocht ‘Side by Side’ spelen met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest, tijdens de ‘RCO Opening Night’.

De avond begon met een kort woordje van Jan Raes, de directeur van het KCO. De minister van cultuur, Jet Bussemaker, reikte een gouden dirigeerstokje uit aan Daniele Gatti en daarmee werd hij officieel geïnaugureerd als nieuwe chef-dirigent van het orkest.

Voor het JON kon het nu écht beginnen. De KCO’ers zaten al op het podium en via de twee trappen daalden de JONners onder luid applaus de trappen af naar een plekje naast een KCO’er. Zij speelden samen Beethoven’s Egmont Ouverture. Het concert werd live uitgezonden op NPO 4 en was in 46 landen te zien op televisie.

“Mr. Gatti, who took the stage on Friday as the new chief conductor of the Royal Concertgebouw Orchestra, chose to begin his own first concert with a nod to the next generation. The opening work was Beethoven’s “Egmont” Overture, performed by young players from the JeugdOrkest Nederland, sitting side-by-side with adult musicians from the professional orchestra.’
The New York Times, 11 september 2016.

Na afloop liepen de orkestleden via de rode trappen de zaal uit. Daar stond Daniele Gatti, die alle orkestleden persoonlijk bedankte. Na het wegleggen van de instrumenten konden de orkestleden plaatsnemen in de zaal om naar de rest van het concert te luisteren. Vol energie en vol van wat ze zojuist hadden meegemaakt luisterden ze mee. Na afloop van het concert konden de orkestleden zich nog goed vermaken tijdens de afterparty in Het Concertgebouw, waar nog flink wat selfies samen met de KCO’ ers werden genomen. Al met al een ervaring om nooit te vergeten!

De orkestleden samen met Daniele Gatti. Foto: Renske Vrolijk.

Sytze Pruiksma op Oerol!

In een serie portretten stellen we de komende tijd op onze website oud-JONners voor. Hoe hebben ze hun tijd bij het JON ervaren en waar zijn ze daarna terechtgekomen?

Het was een zonnige dag in de zomer van 1991 en slagerszoon Sytze Pruiksma vierde vakantie als een echte Fries: met zijn toenmalige vriendin dobberde hij in een zeilboot over de Friese meren. In het dorpje Heeg zag hij op de kade trombonist Remko de Jager zijn krantenwijk fietsen. ‘Waarom ga je niet mee met het JeugdOrkest Nederland naar Schotland?,’ riep Remko Sytze over het water toe. ‘Ze zoeken nog een slagwerker, de repetities beginnen dit weekend.’ Sytze moest even nadenken maar hij besloot zijn vriend te volgen. Hij zette koers terug naar Workum, pakte zijn spullen en stokken en nam de trein naar Nijverdal.

Sytze Pruiksma, slagwerker in het JON van 1991 tot en met 1996, opereert tegenwoordig met klassiek instrumentarium op de grens van natuur, wetenschap en muziek. Hij is een van de vaste gezichten van het Oerol Festival op Terschelling, waar hij jaarlijks schrijver Pieter-Bas van Wiechen, tevens oud-orkestlid, treft. Samen gaan ze in gedachten terug naar Nijverdal.

De rest van het verhaal leest u hier

Mischa van Tijn - Foto: Peter van Mulken

Vooruitblik Winterproject


Ook dit jaar gaan we weer vol goede moed de winter in met een flinke lading nieuwe orkestleden en een verwarmend programma: 

Gershwin - An American in Paris
Beethoven - Pianoconcert no. 3, op. 37, in Cmin.
Prokofiev - Symfonie nr. 7, op. 131, in Cmin.

Solist bij het derde Pianoconcert van Beethoven is Mischa van Tijn, prijswinnaar van het Prinses Christina Concours. 

Concerten:
29 december 2016 - Muziekcentrum Enschede
30 december 2016 - Geertekerk Utrecht
6 januari 2017 - Cunerakerk in Rhenen 
Klik hier om Vriend van het JON te worden!
Word Vriend!

Ook Vriend van het JeugdOrkest Nederland worden, of een eenmalige donatie doen? Meld u aan via bovenstaande knop of maak het bedrag zelf over naar IBAN-nummer NL94ABNA0425237168 t.n.v Stichting Vrienden van het JeugdOrkest Nederland te Apeldoorn.
 
Wij zijn ontzettend blij met elke donatie!
Copyright © 2016 Jeugdorkest Nederland, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp