Copy
In deze maandelijkse nieuwsbrief deelt Green Film Making ontwikkelingen, evenementen en praktische tools en tricks die te maken hebben met het verduurzamen van de film- en televisiesector.
Kun je deze update niet goed lezen? Bekijk hem in je browser

Make-up department


Dit keer duiken we voor het researchgedeelte in Make-up en special Make-up, departments die zeer bepalend zijn voor hoe de acteurs uiteindelijk op scherm verschijnen. We bezoeken Carolina Leenders van ‘Head Affairs’ die al heel wat typetjes in films en TV-series heeft opgemaakt. Daarna laten we ons ook uitnodigen bij Rob’s Propshop van Rob Hillenbrink, waar je terecht kunt voor het echte specialistische werk.
 
Beiden zijn vakmensen die zo duurzaam mogelijk proberen te werken.
Rob Hillenbrink wilt duurzame oplossingen bieden door in het groot in te kopen en de meest duurzame lijm en schmink in kleine hoeveelheden door te verkopen aan make-up specialisten. Zo zal hij o.a. zijn zelfgemaakte, milieuvriendelijke lijm met collega's delen.

Lees meer.

 
Tussen Kunst & Kas

Op naar 2017!

Els Rientjes kijkt terug op twee jaar werken als Sustainability Manager in de Nederlandse film- en televisiewereld. Twee goede en belangrijke jaren, maar...
nog veel werk voor de boeg.

Lees verder.
 

GFM op IDFA 2016

Green Film Making blikt wederom tevreden terug op haar samenwerking met IDFA dit jaar. Op woensdag 23 november presenteerde GFM twee films en besprak deze na met een aantal bijzondere en deskundige gasten. De opkomst was talrijk en de gesprekken na de films waren inspirerend.

Wat en wie er die avond te zien en te horen waren zetten we nog even voor u op een rij.

Lees verder.
 
Transport: Balans 2016

Een jaar geleden onderzocht Green Film Making de mogelijkheden voor duurzaam transport bij producties en ging hiervoor te rade bij de bron: autoverhuurbedrijven. We voelden hen aan de tand over wat zij te bieden hebben, of ze bereid zijn om te investeren en welke ontwikkelingen er in hun branche op het gebied van duurzaamheid te zien zijn. De feedback was positief aangezien alle verhuurders zelf al actief met deze vragen bezig waren en er legio opties bleken te zijn, zowel duurzaam als vriendelijk voor de portemonnee. 
 
In het afgelopen jaar zijn er alweer flinke stappen gemaakt met duurzaam transport in Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van elektrisch rijden. Het aantal openbare laadpunten is met 40% gestegen en er zijn ook al bijna 600 snel-laadpunten waar je de accu in een kwartier tot een half uur weer volledig kunt opladen (bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Hoog tijd om eens bij de verhuurbedrijven te peilen of er ook bij hen nieuwe ontwikkelingen zijn in vergelijking tot vorig jaar.

Lees meer.
 
VAF workshop
Zero Waste Lab Dapperbuurt

Ruim vijftig jute zakken in de Dapperbuurt in Amsterdam, niet gevuld met sinterklaascadeaus maar met afval. Sinds afgelopen maandag kunnen buurtbewoners hun gescheiden afval in zakken naar het Zero Waste Lab brengen. Voor iedere zak met papier, katoen, textiel en zacht plastic zijn er kortingsmuntjes voor winkels en marktkramen in de buurt.

Lees meer.

VAF workshop
Uitstoot: slecht nieuws

Al decennia is er onduidelijkheid over het effect van klimaatverandering op de reusachtige voorraad koolstof in de bodem. Koolstof is een van de bouwstenen van het leven op aarde. En de meeste koolstof op het land ligt opgeslagen in de bodem. Duizenden studies zijn er gedaan, maar met sterk wisselende resultaten.
 
Een nieuw, wereldwijd onderzoeksproject geleid door onderzoeker Tom Crowther van het NIOO en de Amerikaanse Yale University geeft nu eindelijk uitsluitsel. De in duizenden jaren opgebouwde voorraad breekt versneld af bij opwarming van het klimaat, omdat het bodemleven dan veel actiever wordt.
 
“Het is alsof we er de uitstoot van een land zo groot als de Verenigde Staten bij krijgen”, zegt Crowther. “Als de klimaatverandering zo doorgaat, dan zal 55 biljoen kilogram koolstof uit de bodem de lucht in zijn gegaan rond het jaar 2050.”

Lees meer.

OPROEP 

We zoeken producenten die hun kosten willen verlagen, hun efficiëntie willen verhogen en hun ervaring met duurzaam werken willen uitbreiden. Green Film Making draait ook in 2017 verschillende testcases, onder andere op de onderdelen Transport, Catering en Energie.

Ben jij producent en start je binnenkort met een productie, en ben je bereid om samen met ons te kijken of je CO2-uitstoot én euro's kunt besparen op transport, energie en afval? Stuur dan een e-mail naar Els Rientjes op els@greenfilmmaking.com. Zij zal je informeren over de mogelijkheden die duurzaamheid in jouw productie kan bieden.
 
Over Green Film Making
 
Green Film Making komt voort uit het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. Het Nederlands Filmfonds heeft Els Rientjes als Sustainability Manager de opdracht gegeven om het verduurzamen van de Nederlandse filmsector verder vorm te geven. 

Els Rientjes staat altijd open voor nieuwe ontmoetingen met mensen die goede ideeën hebben over duurzaam produceren, of die hierover in contact willen komen. Stuur een e-mail naar info@greenfilmmaking.com. 
Copyright © 2016 Green Film Making, All rights reserved.