Copy
In deze maandelijkse nieuwsbrief deelt Green Film Making ontwikkelingen, evenementen en praktische tools en tricks die te maken hebben met het verduurzamen van de film- en televisiesector.
Kun je deze update niet goed lezen? Bekijk hem in je browser
OPROEP KRAANWATER PILOT 2017
Herkenbaar, deze knipoog op de set van “Game of Thrones”? Goed nieuws! Green Film Making en de Gemeente Amsterdam hebben elkaar gevonden in de wens om definitief van plastic wegwerpflesjes water af te komen. Amsterdam gaat in de toekomst eisen stellen aan evenementen en filmers in de stad, en wil hiermee de circulaire economie en een duurzame toekomst voor de bewoners van Amsterdam waarborgen.

Daarom geeft Green Filmmaking met hulp van Join the Pipe, een initiatief dat het drinken van kraanwater promoot, een voorzet om ook op film- en TV sets geen plastic flesjes water meer te gebruiken. Het idee is om op de set alleen nog maar kraanwater te gebruiken, door middel van watertappunten en navulbare kraanwaterflessen. Vele festivals, zoals Theaterfestival Parade, gingen ons al voor en dat kunnen wij ook met hulp van alle crewleden en een bevlogen cateraar. Om iedereen op weg te helpen is Join the Pipe bereid de komende maanden de herbruikbare flessen gesponsord te leveren aan film- en TV producties.


Lees meer


Hybride aggregaat van Het Licht volop in gebruik


Combinatie van duurzaam licht en efficiënter werken valt zeer in de smaak. De True Hybrid, het hybride aggregaat van Het Licht, met een vermogen van 28KVA, is sinds de pilot bij Moordvrouw in November 2016 inmiddels op veel sets ingezet. Dit duurzame generatorbusje is makkelijker in gebruik, stil en bespaart op brandstof.   

Daaf van de Veen van Het Licht zit er boven op om feedback van de belichters die hem gebruikten zo goed mogelijk mee te nemen in een volgende stap. 

Lees verder
VAF workshop


Afval op de set: inleveren bij Zero Waste Lab loont!

Eind november 2016 opende De Gezonde Stad het eerste Zero Waste Lab van Nederland: een buurtlab voor sociale en circulaire innovatie in Amsterdam-Oost. In het Zero Waste Lab kunnen buurtbewoners hun gescheiden afval inleveren. In ruil hiervoor ontvangen ze waardemunten die ze bij ondernemers in de buurt kunnen inwisselen voor korting op producten of diensten. Al het ingeleverde afval dient als nieuwe grondstof voor (lokale) recycling en upcycling, zodat de waarde niet verloren gaat en concreet een bijdrage wordt geleverd aan een circulaire economie in de stad. De komende maanden kunnen film- en televisieproducties die gaan draaien op locatie in Amsterdam ook hun gescheiden afval inleveren bij het Zero Waste Lab!

Lees meer

VAF workshop
SUSTAINABILITY RELOADED  
Green panel op Berlinale -
11 Februari

Tijdens de aankomende Berlinale zal er wederom een paneldiscussie plaatsvinden over film en duurzaamheid: Sustainability Reloaded - Power to change: Efficiency is the key. Producenten, regisseurs en film commissarissen uit de hele wereld praten over hun ervaringen; hoe de ecologische voetafdruk van producties in de studio, op de set en in postproductie kan worden verminderd.

In Uganda is de eerste duurzame studio-film geproduceerd. In Frankrijk is een CO2-calculator voor animatiefilms ontwikkeld. In Italië worden muziekvideo's voor internationale popsterren duurzaam geproduceerd en in het Verenigd Koninkrijk is het eerste groene virtual reality-project in ontwikkeling.

Onder andere zullen Maria Köpf (Managing Director Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein), Prof. Carl Bergengruen (CEO MFG Public Film Fund Baden-Württemberg), Joanna Gallardo (Ecoprod Adviseur van de Île-de-France Film Commission) en Nevina Satta (Vice President Italian Film Commissions) aanwezig zijn. De middag wordt gemodereerd door Birgit Heidsiek van Green Film Shooting.

Check de website van organisator Green Film Shooting voor het complete programma.

Waar en wanneer?

Zaterdag 11 Februari  
14.30 – 16:00

Landesvertretung der Freien und Hansestadt Hamburg beim Bund
Jägerstraße 1, Berlijn (1 metrohalte van Potsdamer Platz/U2 - Mohrenstraße)

Wil je bij deze discussie aanwezig zijn? Meldt je dan voor 8 Februari aan via dopp@ffhsh.de

VAF workshop
Groene Hartenkreet: 
Studenten Nederlandse Filmacademie produceren groen!

Deze keer deelt student Productie Maxime Rozestraten de Hartenkreet van de lichting 2017. Ze vertelt over de ambitie van haar cohort om duurzaam te werken: 
Het is de toekomst. Duurzamer en groener films maken is niet meer een leuk uitprobeersel, maar is voor ons als vakrichting productie de werkwijze. Het bewustzijn over vervuiling en verspilling groeit en wij als studenten van de Nederlandse Filmacademie zien dit en willen dit aanpakken. Dit jaar hebben veel studenten besloten de eerste stap te zetten!


Lees meer

Een mobiele stand alone oplossing op de filmset: WATTSUN

Op plekken waar geen netstroom voor handen is, biedt Wattsun een nieuwe oplossing: pop-up power. Wattsun is daarmee een revolutionaire oplossing voor off-grid energiebehoeftes.

Lees meer

OPROEP 

We zoeken producenten die hun kosten willen verlagen, hun efficiëntie willen verhogen en hun ervaring met duurzaam werken willen uitbreiden. Green Film Making draait ook in 2017 verschillende testcases, onder andere op de onderdelen Transport, Catering en Energie.

Ben jij producent en start je binnenkort met een productie, en ben je bereid om samen met ons te kijken of je CO2-uitstoot én euro's kunt besparen op transport, energie en afval? Stuur dan een e-mail naar Els Rientjes op els@greenfilmmaking.com. Zij zal je informeren over de mogelijkheden die duurzaamheid in jouw productie kan bieden.
 
Over Green Film Making
 
Green Film Making komt voort uit het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. Het Nederlands Filmfonds heeft Els Rientjes als Sustainability Manager de opdracht gegeven om het verduurzamen van de Nederlandse filmsector verder vorm te geven. 

Els Rientjes staat altijd open voor nieuwe ontmoetingen met mensen die goede ideeën hebben over duurzaam produceren, of die hierover in contact willen komen. Stuur een e-mail naar info@greenfilmmaking.com. 
Copyright © 2017 Green Film Making, All rights reserved.