Copy
In deze maandelijkse nieuwsbrief deelt Green Film Making ontwikkelingen, evenementen en praktische tools en tricks die te maken hebben met het verduurzamen van de film- en televisiesector.
Kun je deze update niet goed lezen? Bekijk hem in je browser

 

Verslag van de zeer succesvolle workshop Art Department, Costumes en Make-up!


De workshop 'Green Film Making in Art Department, Costumes en Make-up' van 28 Maart in De Melkweg was wat ons betreft een daverend succes. Kostuum ontwerpers, art directors, producenten, visagisten, first ADs, oude rotten in het vak, maar ook de nieuwe generatie studenten waren allen goed vertegenwoordigd. In ons uitgebreide verslag kun je teruglezen wat de zeven sprekers die avond deelden met de zaal over hun visie op Green Film Making. Zowel professionals van binnen als van buiten het vak vertelden kort en krachtig wat efficiëntie en innovatie voor hen betekent op het gebied van productie design, costume design, rekwisieten, architectuur en hergebruik van materialen. De zaal was actief betrokken met vragen en opmerkingen. Het werd een hele boeiende avond met veel enthousiasme en inspiratie.


Focus op VAFs 'e-Mission' - Tim Wagendorp

Na onze update van de Franse collega’s van Ecoprod vorige maand, hebben we de smaak te pakken om vaker over de grens te kijken naar hoe onze buren ervoor staan. Deze maand: het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en hun e-Mission programma. Ooit rapporteerden we al over hun baanbrekende initiatief toen het nog in de kinderschoenen stond. Inmiddels zijn ze grote stappen vooruit en rennen nog steeds in de Europese kopgroep op het gebied van duurzaamheid.

Lees meer

Groene Hartenkreet:
Herbruikbaar Decor & BuurtcompostIn de rubriek Groene Hartenkreet delen we de ervaringen van filmmakers en filmprofessionals met Green Film Making. Deze keer komt de hartenkreet van Peter Jan Brouwer van Krevicy. Als creatief producent heeft hij talloze speelfilms en commercials geproduceerd. Met Krevicy is hij een andere weg ingeslagen: het maken van films over maatschappelijke zaken, duurzame oplossingen en het creëren van een betere wereld. Voor Peter Jan is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat hij in zijn werk én privéleven zoveel mogelijk kiest voor de meest groene, duurzame oplossingen en aanpak. 
Lees meer

VAF workshop

Adidas komt met schoen van oceaanplastic

Sportschoenenreus Adidas en de organisatie Parley for the Oceans, die zich sterk maakt voor het terugdringen van plastic troep uit de oceanen, ontwikkelden samen schoenen uit gerecycled oceaanplastic. Sinds november 2016 zijn de eerste 7.000 paren beschikbaar in de winkel en online.

De schoen bestaat aan de bovenkant voor 95 procent uit  oceaanplastic (opgevist in de buurt van de Maldiven), en de rest van de schoen is grotendeels van gerecycled materiaal gemaakt. 

Voorlopig is de oplage dus 7.000, maar Adidas heeft grootste plannen. “We willen een miljoen paar maken met Parley Ocean Plastic in 2017 – en onze uiteindelijke ambitie is de eliminatie van nieuw plastic uit onze inkoopketen” meldde Adidas volgens The Verge.

Ook zo'n blauw paar in je kast of gewoon meer lezen over hoe je schoenen maakt uit plastic soep? Lees hier meer. 

Video over de plastic soep schoen!

Kraanwater pilot loopt nog steeds!


Meld je aan en laat je sponsoren door Join the Pipe.

Al vele producties maakte gebruik van Green Film Makings kraanwater pilot sinds het startschot afgelopen Februari. Sandra Hoffman van S&S Catering gebruikte de flessen onlangs op de set van Penoza en wil niets anders meer. Voor haar volgende klus van 36 draaidagen gaat ze de flessen zeker inzetten.Wil jij bij je volgende productie ook nog gebruik maken van deze sponsoring? Mail ons op info@greenfilmmaking.com!

Meer details weten?
Lees hier een uitgebreide beschrijving. 

 

Ultralicht duurzaam hout voor decors

Rendemint gaat een ultralichte duurzame houtsoort op de markt brengen dat heel geschikt zou kunnen zijn voor decorbouw: Falcata. 

Het bijzondere materiaal is zeer licht van gewicht (285 –320 kg/m3) en kan in heel grote afmetingen geproduceerd worden. Tot 1300 x 6000 mm op een dikte van 20 – 80 mm. Het materiaal is gifvrij en formaldehyde-vrij. Omdat het materiaal geproduceerd wordt zonder fossiele energie, zelf veel CO2 opgenomen heeft en vrijwel onbeperkt gebruikt kan worden is het een innovatieve oplossing voor duurzaam en kwalitatief plaatmateriaal en CO2-reductie tegelijk. Het materiaal zou voor binnentoepassing dé vervanging kunnen zijn voor alle formaldehyde houdende platen zoals spaanplaat, MDF, Multipex, OSB etc.
 Falcata is een snelgroeiende boom die geplant wordt voor schaduwwerking ter bescherming van voedselgewassen en vee. De oude bomen worden vervangen door jonge gekweekte exemplaren en hergebruikt voor het maken van het duurzame massieve plaatmateriaal. Voor de productie wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. 

Rendemint werkte al jaren met het duurzame broertje Rubberwood met veel succes en gaat met Falcata kijken wat mogelijk is in de transitie naar een circulaire economie.

Interesse? Mail ons op info@greenfilmmaking.com

OPROEP 

We zoeken producenten die hun kosten willen verlagen, hun efficiëntie willen verhogen en hun ervaring met duurzaam werken willen uitbreiden. Green Film Making draait ook in 2017 verschillende testcases, onder andere op de onderdelen Transport, Catering en Energie.

Ben jij producent en start je binnenkort met een productie, en ben je bereid om samen met ons te kijken of je CO2-uitstoot én euro's kunt besparen op transport, energie en afval? Stuur dan een e-mail naar Els Rientjes op els@greenfilmmaking.com. Zij zal je informeren over de mogelijkheden die duurzaamheid in jouw productie kan bieden.
 
Over Green Film Making
 
Green Film Making komt voort uit het Green Film Making Project, een initiatief van Strawberry Earth. Het Nederlands Filmfonds heeft Els Rientjes als Sustainability Manager de opdracht gegeven om het verduurzamen van de Nederlandse filmsector verder vorm te geven. 

Els Rientjes staat altijd open voor nieuwe ontmoetingen met mensen die goede ideeën hebben over duurzaam produceren, of die hierover in contact willen komen. Stuur een e-mail naar info@greenfilmmaking.com. 
Copyright © 2017 Green Film Making, All rights reserved.